Finska – zemlja za poželjeti: 14 svakodnevnih stvari na kojima možemo biti apsolutno zavidni Fincima

Finska je najsretnija zemlja na svijetu prema UN-ovom globalnom izvješću o sreći koje se odnosi na 156 država, a taj status drži već nekoliko godina.

Mnogi se pitaju što je zaslužno za to da su baš Finci najsretniji narod, a odgovor na to pitanje mogao bi biti popis stvari koje su u njihovoj zemlji uobičajene, dok ih druge zemlje ne praktikuju.

Brightside je izdvojio 14 malih, ali značajnih stvari koje Fincima svakodnevno uljepšavaju život te na kojima im barem malo zavidimo.

Stanovnici dobivaju novac bez razloga

Od januara 2017. godine, 2000 Finaca dobiva 560 eura mjesečno kao dio eksperimenta. Ako se pokaže uspješnim, “bezuslovni osnovni prihod” od 800 eura, primat će svaki stanovnik zemlje.

Razlog tome je što vlada vjeruje da, ako su ljudi sigurni da neće ostati bez novca ako ne prihvate bilo kakav posao, tada će težiti tome da traže ono što im se sviđa pa će tako biti sretniji. Također, podržavaju one koji su tek započeli vlastiti posao ili sanjaju o tome.

Preliminarne rezultate eksperimenta možete vidjeti ovdje.

Hipotekarni kredit nije veći od 2% godišnje

Finska je među pet zemalja s najnižim stopama hipoteka.

Ustanove za predškolski odgoj imaju po jednog učitelja na četvero djece

Djeca mogu ići u ustanove za predškolski odgoj već s devet mjeseci. One imaju po jednog učitelja na četvero djece mlađe od tri godine, kao i jednog učitelja na sedmero djece kada napune tri godine.

Pristup svakom djetetu je individualan – učitelji, odnosno odgajatelji, odlučuju kako će odgojiti dijete da poželi ići u školu i učiti. Mjesečni troškovi ustanova za predškolski odgoj su 1000 eura, ali roditelji ne plaćaju više od 280 eura.

Djeca odlaze u školu i vraćaju se kući besplatnim taksijem

Po zakonu, ako je škola udaljena više od 5 kilometara, djeca u školu i natrag idu taksijem, i to o trošku gradskog vijeća.

https://www.instagram.com/p/BfTCPAelsPv/?utm_source=ig_embed

Gradska igrališta imaju kuhinje, bazene i igraonice

U Helsinkiju svaka četvrt ima posebno ograđeno igralište. Tu Finci odlaze kako bi odmorili od obaveza i zabavili se, a za djecu se uvijek mogu pronaći kutije s igračkama. Neka igrališta imaju male bazene i posebne prostorije za igre gdje se mogu naći knjige, stolne igre, igračke, ali i kuhinja s frižiderom, mikrovalnom pećnicom i visokim stolicama. I ono što je najbolje – besplatno je.

Stambene zgrade imaju zajedničku saunu i praonicu

Iako Finci radije žive u kućama, postoje i stambene zgrade koje su vrlo dobro opremljene. One imaju zajedničke prostorije za sve stanare poput saune i praonice veša, koje se mogu koristiti slobodno, uz prethodnu najavu drugim stanarima. Tu su i zajedničke teretane i sobe za sastanke s knjigama i društvenim igrama.

Parkirališta imaju posebne grijane otvore za grijanje motora

Ako živite u stanu, možete iznajmiti parkirano mjesto na ulici. Ono je opremljeno utičnicom i tajmerom koji počinje grijati vozilo u određeno vrijeme. Gotovo svi automobili u Finskoj opremljeni su da se tako mogu grijati.

Stropovi imaju posebne utičnice za rasvjetu

Da biste objesili novu svjetiljku, ne morate se mučiti sa žicama – u tu svrhu postoje posebne kuke i male utičnice. Sve svjetiljke u Finskoj se prodaju s utikačima prikladnim za ove utičnice.

Čak i mali gradovi imaju sve za dobar život

Svaki finski grad, čak i ako broji samo nekoliko hiljada stanovnika, ima sportske centre, bazene i saune. Škole u manjim mjestima jednako su dobre kao i one u glavnom gradu.

Ceste su nevjerovatno dobre

Ceste u Finskoj su dobro izgrađene – dvometarski sloj granitnih stijena i asfalt otporan na mraz u tri-četiri sloja. Jedan kilometar ceste košta od 500 hiljada do milion eura, ali ih je potrebno popravljati tek nakon desetak godina.

Na cestama su instalirane web-kamere koje omogućavaju čistačima snijega da odmah vide gdje počinje snijeg te da ga mogu čistiti čim krene zametati cestu.

Nema neugodnih i nagužvanih redova čekanja

Dok čekate u redu u dućanu ili na autobuskoj stanici u Finskoj, niko vam neće disati za vratom ili vas gurati. Tamo je neprihvatljivo približavati se strancima na bliže od dužine njegove ruke, a lični prostor je ono što svi poštuju.

Strojevi za recikliranje su posvuda

Kada kupujete piće u Finskoj, plaćate polog koji se može vratiti samo stavljanjem limenki i boca u poseban stroj za recikliranje. Dobit ćete 15 centi za limenku, i 40 centi za veliku bocu Coca-Cole. Na taj način Finci redovno održavaju svoje ulice čistima.

https://www.instagram.com/p/BYxjtrYjGef/?utm_source=ig_embed

U Helsinkiju postoji automatizirano sakupljanje otpada

Nekoliko sektora u Helsinkiju ima automatizirani sistem prikupljanja krutog otpada. Kada bacate smeće, ono se usisava u cijev i šalje na središnju stanicu za sortiranje otpada, i to brzinom od 70 kilometara na sat. Nema kamiona za smeće ni smrada. Naravno, postoje obični kontejneri za smeće, ali sav otpad se strogo sortira.


U Finskoj možete vidjeti soba sa svjetlećim rogovima

Rogovi sobova se prskaju posebnom retroreflektivnom bojom kako ih vozači ne bi pogazili prilikom vožnje noću.

N1

Prethodni članakPostoje dva tipa meteoropata, saznaj koji si tip i koji simptomi su normalni
Sljedeći članak“ZEPS” u zeničkoj “Areni”