Portal 072info

Finska – zemlja za poželjeti: 14 svakodnevnih stvari na kojima možemo biti apsolutno zavidni Fincima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Finska je najsretnija zemlja na svijetu prema UN-ovom globalnom izvješću o sreći koje se odnosi na 156 država, a taj status drži već nekoliko godina.

Mnogi se pitaju što je zaslužno za to da su baš Finci najsretniji narod, a odgovor na to pitanje mogao bi biti popis stvari koje su u njihovoj zemlji uobičajene, dok ih druge zemlje ne praktikuju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Brightside je izdvojio 14 malih, ali značajnih stvari koje Fincima svakodnevno uljepšavaju život te na kojima im barem malo zavidimo.

Stanovnici dobivaju novac bez razloga

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od januara 2017. godine, 2000 Finaca dobiva 560 eura mjesečno kao dio eksperimenta. Ako se pokaže uspješnim, “bezuslovni osnovni prihod” od 800 eura, primat će svaki stanovnik zemlje.

Razlog tome je što vlada vjeruje da, ako su ljudi sigurni da neće ostati bez novca ako ne prihvate bilo kakav posao, tada će težiti tome da traže ono što im se sviđa pa će tako biti sretniji. Također, podržavaju one koji su tek započeli vlastiti posao ili sanjaju o tome.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preliminarne rezultate eksperimenta možete vidjeti ovdje.

Hipotekarni kredit nije veći od 2% godišnje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Finska je među pet zemalja s najnižim stopama hipoteka.

Ustanove za predškolski odgoj imaju po jednog učitelja na četvero djece

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Djeca mogu ići u ustanove za predškolski odgoj već s devet mjeseci. One imaju po jednog učitelja na četvero djece mlađe od tri godine, kao i jednog učitelja na sedmero djece kada napune tri godine.

Pristup svakom djetetu je individualan – učitelji, odnosno odgajatelji, odlučuju kako će odgojiti dijete da poželi ići u školu i učiti. Mjesečni troškovi ustanova za predškolski odgoj su 1000 eura, ali roditelji ne plaćaju više od 280 eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Djeca odlaze u školu i vraćaju se kući besplatnim taksijem

Po zakonu, ako je škola udaljena više od 5 kilometara, djeca u školu i natrag idu taksijem, i to o trošku gradskog vijeća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gradska igrališta imaju kuhinje, bazene i igraonice

U Helsinkiju svaka četvrt ima posebno ograđeno igralište. Tu Finci odlaze kako bi odmorili od obaveza i zabavili se, a za djecu se uvijek mogu pronaći kutije s igračkama. Neka igrališta imaju male bazene i posebne prostorije za igre gdje se mogu naći knjige, stolne igre, igračke, ali i kuhinja s frižiderom, mikrovalnom pećnicom i visokim stolicama. I ono što je najbolje – besplatno je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stambene zgrade imaju zajedničku saunu i praonicu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako Finci radije žive u kućama, postoje i stambene zgrade koje su vrlo dobro opremljene. One imaju zajedničke prostorije za sve stanare poput saune i praonice veša, koje se mogu koristiti slobodno, uz prethodnu najavu drugim stanarima. Tu su i zajedničke teretane i sobe za sastanke s knjigama i društvenim igrama.

Parkirališta imaju posebne grijane otvore za grijanje motora

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako živite u stanu, možete iznajmiti parkirano mjesto na ulici. Ono je opremljeno utičnicom i tajmerom koji počinje grijati vozilo u određeno vrijeme. Gotovo svi automobili u Finskoj opremljeni su da se tako mogu grijati.

Stropovi imaju posebne utičnice za rasvjetu

Da biste objesili novu svjetiljku, ne morate se mučiti sa žicama – u tu svrhu postoje posebne kuke i male utičnice. Sve svjetiljke u Finskoj se prodaju s utikačima prikladnim za ove utičnice.

Čak i mali gradovi imaju sve za dobar život

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svaki finski grad, čak i ako broji samo nekoliko hiljada stanovnika, ima sportske centre, bazene i saune. Škole u manjim mjestima jednako su dobre kao i one u glavnom gradu.

Ceste su nevjerovatno dobre

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ceste u Finskoj su dobro izgrađene – dvometarski sloj granitnih stijena i asfalt otporan na mraz u tri-četiri sloja. Jedan kilometar ceste košta od 500 hiljada do milion eura, ali ih je potrebno popravljati tek nakon desetak godina.

Na cestama su instalirane web-kamere koje omogućavaju čistačima snijega da odmah vide gdje počinje snijeg te da ga mogu čistiti čim krene zametati cestu.

Nema neugodnih i nagužvanih redova čekanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dok čekate u redu u dućanu ili na autobuskoj stanici u Finskoj, niko vam neće disati za vratom ili vas gurati. Tamo je neprihvatljivo približavati se strancima na bliže od dužine njegove ruke, a lični prostor je ono što svi poštuju.

Strojevi za recikliranje su posvuda

Kada kupujete piće u Finskoj, plaćate polog koji se može vratiti samo stavljanjem limenki i boca u poseban stroj za recikliranje. Dobit ćete 15 centi za limenku, i 40 centi za veliku bocu Coca-Cole. Na taj način Finci redovno održavaju svoje ulice čistima.

View this post on Instagram

Что это????? Это система вакуумных мусоропроводов в Финляндии! Такая же система есть и в Швеции, Норвегии и Дании.???? Пока не повсеместно, но постепенно расширяя свою географию. #факт✔️ Раздельно собираются органические, смешанные, картонные и бумажные отходы. Мусор всасывается и по трубе летит на центральную станцию сортировки отходов со скоростью 70 км/ч.???? Всё это происходит бесшумно, никакие мусоровозы возле домов не появляются.☝️ Отходы, попавшие на сборный пункт, затем либо перерабатываются во вторсырьё, либо используются как горючее или компост.???? Иногда мусороприёмники встроены прямо в стену здания. Листайте ???? фото!????Открываются люки магнитной карточкой или магнитным ключом, в Швеции много механически открываемых. #финнырулят ????☺️ К биоотходам относятся остатки мяса и рыбы, фруктов и овощей, хлеба и злаков, яичная скорлупа, кофейная гуща, чаинки и цветы, Выбрасывать их нужно в биоразлагаемых пакетах. Они раздаются населению бесплатно!☝️ В трубу для бумаги можно выкидывать журналы, спам из почтовых ящиков, офисную и альбомную бумагу, конверты, книги в мягкой обложке и бумажные мешки из белой бумаги. В мусороприёмник для картона можно отправлять пакеты из-под молока и сока, упаковку из-под яиц или круп, упаковочный картон и обёрточную бумагу, бумажные мешки. Пакеты из-под сока и молока надо промыть перед тем, как выбросывать☝️весь картон необходимо разгладить и по возможности спрессовать, а коробки из-под пиццы – разорвать на более мелкие части. Гофрированный картон в трубу засовывать нельзя!???? Большую часть смешанных отходов составляет различный пластик, грязная упаковка и, например, подгузники. Всё это рекомендуется сдавать в плотно завязанных полиэтиленовых пакетах, свободных на 1/3. Слишком большие пакеты (объёмом более 20 л) в трубу выкидывать тоже нельзя, иначе она быстро забьётся.☝️ Но, помимо вакуумного мусоропровода в районе есть помещения утилизации (площадка, отдельно стоящее здание). Там можно оставлять стекло, металл, картонные отходы, которые нельзя засунуть в трубу. В специальные центры утилизации отдельно сдаются батарейки, лампочки, бытовая техника, пластик, банки, бутылки и т.д. #онимогут #тожетакхочу Фото мои и @varlamov #scandicview_????

A post shared by @ scandicview on

U Helsinkiju postoji automatizirano sakupljanje otpada

Nekoliko sektora u Helsinkiju ima automatizirani sistem prikupljanja krutog otpada. Kada bacate smeće, ono se usisava u cijev i šalje na središnju stanicu za sortiranje otpada, i to brzinom od 70 kilometara na sat. Nema kamiona za smeće ni smrada. Naravno, postoje obični kontejneri za smeće, ali sav otpad se strogo sortira.


U Finskoj možete vidjeti soba sa svjetlećim rogovima

Rogovi sobova se prskaju posebnom retroreflektivnom bojom kako ih vozači ne bi pogazili prilikom vožnje noću.

N1

Podijelite članak
  • 29
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija