Firme u Sjevernoj Americi teško nalaze radnike: Prošle godine naručili hrpu robota

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Firme u Sjevernoj Americi sve teže pronalaze radnike i lani su naručile rekordan broj robota, prije svega za potrebe industrije električnih vozila i baterija, pokazali su podaci udruženja A3.

Firme, većinom iz Sjedinjenih Država, naručile su u 2022. godini nešto više od 44.100 robota, za 11 posto više nego u godini ranije, najviše otkada je Udruženje za podršku automatizacije A3 počelo prikupljati podatke.

Vrijednost tih strojeva iznosila je ukupno 2,38 milijardi dolara i bila je 18 posto veća nego u godini ranije, podaci su A3.

ČITAJ JOŠ:  Uginulo 18 kitova

“Čini se da nestašica radne snage ne popušta”, zaključio je Jeff Burnstein, predsjednik A3, komentirajući najnovije podatke.

Mnoge firme teško pronalaze radnike u trenutku kada je u SAD stopa nezaposlenosti najniža od davne 1969., a brzo rješenje vide u automatizaciji.

Više od polovine prošlogodišnjih narudžbi stiglo je od proizvođača automobila i njihovih dobavljača, segmenta koji dugo već predvodi u automatizaciji američkih fabrika. Većina naručenih robota koristit će se za rukovanje materijalima, kategoriju poslova u ekspanziji koja uključuje rukovanje robom unutar fabrika i skladišta.

ČITAJ JOŠ:  Uginulo 18 kitova

Čini se, ipak, da je potražnja za robotima oslabila pred kraj godine, pa se nameće pitanje koliko će snažna biti 2023. u svjetlu promjenjivih obrazaca potrošnje domaćinstava i oštrog rasta kamatnih stopa kojim globalne središnje banke žele zauzdati visoku inflaciju, primjećuje Reuters.

“Četvrto tromjesečje podupirala je snažna automobilska industrija, ali pale su narudžbe iz drugih sektora”, primijetio je čelnik A3.

U nekim segmentima potražnja se vjerojatno smanjila zbog promjena u obrascima ponašanja kupaca u usporedbi s pandemijskim razdobljem, nagađa.

ČITAJ JOŠ:  Uginulo 18 kitova

“Vidjeli ste da su kompanije poput Amazona zaustavile gradnju novih skladišta, što znači da su vjerojatno otkazale ili odgodile kupnju nove automatizacije”, dodaje.

Mogući su razlog pada narudžbi robota i nagomilane zalihe u vrijeme pandemije, kako bi se izbjegli problemi u lancu snabdijevanja, napominje. Proizvođači su primijetili da neki kupci naručuju više robota samo da osiguraju što im je potrebno, objašnjava.

GODISNJICA
MARKETING