Fudbalska bh. “pijaca”: Ko je najviše profitirao u zimskom prijelaznom roku?

Zimski prijelazni rok u Bosni i Hercegovini završava večeras u ponoć. Za razliku od Engleske i najjačih evropskih liga, posljednji sati “fudbalske pijace” u našoj zemlji ne donose spektakularne poslove.

Stoga, već sada se može zaključiti bh. mercato, u kojem su klubovi, po običaju, bili poprilično aktivni.

Definitivno, prvo ime prijelaznog roka je Ermin Zec, nekadašnji fudbalski A reprezentativac, koji je kao slobodan igrač stigao u Željezničar. Uz njega, na Grbavicu je stiglo još nekoliko imena koja su poznata ovdašnjoj javnosti. To su: Damir Sadiković, Enes Sipović, Mustafa Mujezinović i Srđan Stanić. S druge strane, Želju su napustili Ivan Čurjurić, Stojan Vranješ, Jovan Blagojević, Miloš Bakrač, Filip Jazvić…

Drugo mjesto na listi “transfer-bombi”, po ocjenama fudbalskih stručnjaka, zauzima prelazak Rifeta Kapića u Sarajevo. Nekadašnji omladinac Bordo tima na Koševo je stigao na posudbu iz Grasshoppersa. Također, gledajući “papir” pažnju zaslužuje i Darko Lazić, bivši mladi reprezentativac Srbije, koji je kao slobodan igrač stigao u Sarajevo.

Husref Musemić, trener Sarajeva, u proljetnom dijelu sezone neće računati na Joachima Adukora, koji je odbio produžiti ugovor, što će biti mali problem za Bordo tim, s obzirom na to da je Adukor bio jedan od važnijih igrača u prvom dijelu sezone.

Zrinjski, aktuelni prvak BiH i drugoplasirani tim nakon jesenjeg dijela sezone, umnogome je promijenio igrački kadar. Između ostalih, na stadion Pod Bijeli brijeg stigli su Tomislav Barbarić, Renato Gojković, Ivan Čurjurić i Abid Mujagić, dok su ekipu napustili najbolji strijelac bh. elite Nemanja Bilbija (prešao u južnokorejski Gangwon), te standardni prvotimac Ognjen Todorović (Osmanlispor).

Mladost iz Doboja kod Kaknja imala je zanimljiv prijelazni rok, a svakako da se posebno izdvajajaju dva imena koja su stigla u ovaj klub. To su Kenan Horić, bivši kapiten Čelika, Matthias Fanimo, bivši omladinski reprezentativac Engleske, koji je karijeru počeo u West Hamu, te Filip Arežina (povratnik iz Želje).

Što se tiče Širokog Brijega najzanimljivije ime je Ukrajinac Ivan Enin. Veznjak koji je karijeru počeo u ruskom klubu Podolsk, iskustvo je sticao u latvijskoj Rigi, a potpisao je trogodišnji ugovor.

Možda i najmanje je trgovala tuzlanska Sloboda, bar kada su u pitanju igrači koji su u prvom dijelu sezone bili okosnica tima. Tušanj su napustili samo “rezervisti” Borislav Terzić, Nikola Vasiljević i Muris Pirić, dok su u Tuzlu stigla samo trojica neafirmisanih fudbalera (Anel Topuzović, Sabit Alispahić i Petar Dodig).

Prijelazni rok je završen, ali će klubovi imati još 30 dana za registraciju novih igrača. Ali važno je napomenuti da od 16. februara mogu registrovati samo igrače sa “čistim” papirima (slobodni fudbaler bez ugovora) i to ako su raskinuli ugovore sa bivšim klubovima do posljednjeg dana bh. prijelaznog roka (15. februar).

Što se tiče odlaznih transfera iz BiH, i tu su u vrhu dva sarajevska premijerligaša. Sarajevo je za 1,1 milion eura prodalo stopera Nihada Mujakića u belgijski Kortrijk, dok je Anel Šabanadžović iz FK Željezničar prešao u AEK za 450.000 eura. Zanimljivo, njih dvojica će do ljeta ostati na posudbama u Sarajevo i Želji.

Faktor.ba