Gabrijel Eskobar: SAD stoje uz BiH

Gabrijel Eskobar: SAD stoje uz BiH

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, posljednjih dana boravi u BiH. Tokom posjete Eskobar se sastao s bh. zvaničnicima te je izrazio punu podršku evropskom putu naše zemlje i zahtjevnim reformama koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Posebno je značajan bio susret Eskobara s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom. SAD u velikoj mjeri pomažu jačanje odbrambenih kapaciteta OSBiH, posebno u oblastima obuke naših kadrova, u opremanju novim terenskim vozilima i helikopterima, podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije.

Eskobar je, zajedno s američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem (Michael Murphy), posjetio i Memorijalni centar u Potočarima, gdje je odao počast za više od 8.000 ubijenih Bošnjaka u srebreničkom genocidu.

Sjedinjene Američke Države ostaju privržene Srebrenici i njenim stanovnicima te pokazuju da će istina o genocidu u BiH biti čuvana i na najvišem međunarodnom nivou.

Eskobarova posjeta značajna je i kao upozorenje snagama koje nasrću na Bosnu i Hercegovinu i njen ustavni poredak, te ističu podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju Bosni i Hercegovini, njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru, kao i putu ka euroatlantskim integracijama.

Američke sankcije Miloradu Dodiku i podrška evropskom putu već daju rezultate ako se uzme u obzir da je Milorad Dodik dospio u svojevrsnu međunarodnu izolaciju, u kojoj za svoje politike i ciljeve više nema partnere, a čak i oni lideri koji bi mu bili spremni pomoći, poput mađarskog premijera Viktora Orbana (Victor), to više ne mogu učiniti.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE