Gazprom nije objavio spot u kojem Europi prijeti ledenim dobom

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Portal 072info prenio je kako ruski energetski div Gazprom objavio je spot u kojem prijeti Europskoj uniji nestašicom plina, no ta informacija nije točna. Spot prikazuje na samom početku radnika koji isključuje dovod plina te barometar na kojem pad tlaka dolazi do nule.

Osim prizora dalekovoda, prikazane su zastave Europske unije i kadrovi Bruxellesa, Berlina, Pariza i Londona koje počinje prekrivati led i snijeg. Muzička pozadina spota ruska je pjesma “Zima će biti duga”, čiji je autor slavni ruski pjevač Jurij Vizbor, dok verziju u spotu pjeva njegova unuka Varvara Vizbor.

Spot je na svojem profilu na Twitteru objavio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko, no portal raskrinkavanje.ba prenosi da nema dokaza da je to snimka kojom Gazprom prijeti Europi.  “Ruski Gazprom objavio je video ‘Zima će biti duga’ gdje kompanija gasi plin i počinje ledeno doba u Europi.

Zar uistinu misle da mogu ubiti tisuće Ukrajinaca, zauzeti teritorije druge zemlje i da će Europa skrenuti pogled na drugu stranu u strahu od ucjene?” zapitao se Gerašenko, što se pokazalo netočnim. 

Tehničke prirode?

Stari kontinent suočen je s energetskom krizom i rastom računa građana nakon što je Gazprom potpuno suspendirao slanje plina Sjevernim tokom 1, tvrdeći da je razlog tehničke prirode. Naime, Zapad je Moskvi uveo sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, a Gazprom se našao na udaru nakon što je poslao turbinu na servis Siemens Energyju. Njemačka kompanija planirala ju je servisirati u Kanadi koja je zbog sankcija blokirala njezin povrat u Rusiju.

„Sjeverni tok 1 sada je praktički zatvoren“, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin, pozvavši Njemačku da vrati turbinu za kompresorsku stanicu Portovaja, što će Rusiji omogući da nastavi upumpavati plin. Putin je kazao kako su Njemačka i zapadne države same krive što je plinovod Sjeverni tok 1 prestao s radom i što su Ukrajina i Poljska samostalno odlučile isključiti druge plinovode prema Europi.  Rusija je drugi najveći izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije te je najveći izvoznik plina i žitarica. Europa u pravilu iz Rusije uvozi 40 posto plina i 30 posto nafte. 

Obustava plina dodatno je potaknula rast cijene plina na europskom tržištu, prisilivši ujedno mnoge zemlje da se pripreme za moguće racioniranje potrošnje i da građanima i kompanijama priteknu u pomoć s plaćanjem računa. EU je u srpnju od 27 država članica zatražio da ove zime dobrovoljno smanje potrošnju plina za 15 posto, a ministri energetike trebali bi u petak razmotriti i mogućnost ograničenja cijena.

Članak naslova “Gazprom objavio spot u kojem Europi prijeti ledenim dobom: ‘Zima će biti duga'” ispravljen je nakon reakcije portala Raskrinkavanje.ba.