Portal 072info

Gdje će bh. političari provesti godišnje odmore

Bosanskohercegovački političari proteklih godina često su privlačili pažnju ovdašnje javnosti zbog zanimljivog izbora destinacija za godišnje odmore – ”običnim” građanima ove zemlje teško razumljivim i uočljivim na mapama.

Zbog toga su stizali i komentari, teško je ostati ravnodušan na odabir egzotičnih destinacija iz planova za odmor delegata, članova, ministara, savjetnika… Posebno teško je onima koji žive ispod granice siromaštva, a njih je ovdje, statistika kaže, više nego u bilo kojoj zemlji regije.

Premda ih većina krije gdje će provesti svoje dane odmora, istražili smo i došli do nekoliko zanimljivih informacija o destinacijama za odmor nekih od najpoznatijih domaćih političara. Kako je jučer potvrđeno, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, pred kojim je pred Sudom BiH u toku proces, godišnji odmor planira provesti najvjerovatnije u svom apartmanu u Crnoj Gori, piše “N1“.

Ranije je potvrđeno da je putovanje radi godišnjeg odmora u Hrvatsku – Baška Voda odobreno i u istom procesu optuženima Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman.

Ognjen Tadić, delegat u Domu naroda, svoj odmor će provesti – kući.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svoje dane godišnjeg odmora iskoristit će tek u jesenskom periodu. Kako je iz njegovog kabineta, on će odmarati na planinama, navjerovatnije Bjelašnici i Igmanu.

Njegov kolega iz Stranke demokratske akcije i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, svoj godišnji odmor već je iskoristio.

”Ove godine smo uvezali neradne bajramske dane i jednu sedmicu odmora. Nakon 16 mjeseci rada, imao sam baš dobar odmor. Bili smo u Grčkoj, na Krfu u posjeti supruzinoj sestri i njenom mužu koji tamo žive. Porodični odmor, spavanje, sunčanje i kupanje”, ispričao je premijer Konaković.

”Supruga mi je iz Dalmacije pa tamo provodim svoje odmore. Tako će biti i ove godine”, izjavio je Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije.

Naime, da bi se što prije uhvatili u koštac sa problemima i počeli ih rješavati, predstavnici nove Vlade Unsko-sanskog kantona ove godine neće na godišnji odmor.

”Svi su to prihvatili sa jednim razlogom cijeneći kompletno stanje na kantonu i cijeneći naše ciljeve da zaustavimo negativne trendove koji su nažalost postali obilježje ovog kantona”, rekao je premijer Husein Rošić.

Damir Mašić, politički direktor Socijaldemokratske partije, odmarat će s porodicom na Jadranu dok će poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, dane odmora provesti također na Jadranu.

Da li zbog velikog broja obaveza ili zbog bogatih iskustava s prethodnim reakcijama javnosti na slične informacije, najveći broj bh. političara svoje destinacije za odmor još uvijek ne želi otkriti.

Željka Cvijanović, premijerka entiteta Republika Srpska, dosadašnje godišnje odmore nije koristila, a prema najavama, tako će biti i ove godine. Informaciju o odmoru predsjednika istog entiteta Milorada Dodika nismo uspjeli saznati, dok će, prema najavama, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, odmor provesti u Crnoj Gori.

Njegov kolega iz Predsjedništva BiH Dragan Čović godišnji odmor neće koristiti ili, bolje reći, provest će ga radno.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box