Portal 072info

Gdje je janjetina u BiH najskuplja, a gdje najbolja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gdje je janjetina naskuplja, a gdje najjeftinija, gdje se špinjatkama slade Zdravko Čolić, Rade Šerbedžija i Severina, ko je Regan iz Gradačca i kako je nastala adresa Udovice – Sretnice?

Odgovore nudi ovaj mali vodič koji je napravio “Euroblic”:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bitka za ranjenike

Pisati o janjetini u BiH, a ne spomenuti Donju Jablanicu, na putu ka moru, sa nizom restorana ispred kojih se vrte ražnjevi, bio bi čist promašaj.

A u toj Jablanici, neprokosnoveni broj jedan je već decenijama “Lovački dom”, poznatiji kao restoran kod Gojka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osnivač Gojko Jelačić već odavno nije među živima, posao je preuzela njegova porodica, ali legende o Gojku još žive. Neke od njih pretočane su u viceve, po kojima se, tokom bitke na Neretvi, Tito odrekao večere u korist ranjenika, jer će on, kaže vic, čim izda naredbu „ruši most“ otići kod Gojka na vruću janjetinu.

U duhu te legende, ljetos je u restoranu snimljen spot za pjesmu „Druže Gojko, mi ti se kunemo“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svojevremeno je čuveni gastro novinar Bret Martin uvrstio Gojkov „Lovački dom“ u deset najoriginalnijih restorana, onih koji nude slasne zalogaje, zarad kojih vrijedi sjesti u avion i otići na kraj svijeta.

Kilogram janejtine ovdje košta 30 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Udovice“ – Sretnice, biser Hercegovine

Na pola puta između Mostara i Međugorja, dvije turističke top destinacije BiH, u mjestu Sretnice, nalazi se restoran sa najskupljom i po mnogima najboljom janjetinom u ovom dijelu Balkana.

Pečenje ovdje košta 40 KM po kilogramu, ali ljubitelji pečenja tvrde da vrijedi svake marke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nije nam cilj da budemo jeftini, nego da svojim gostima pružimo najbolje – kaže vlasnik restorana Filip Kordić.

Mnogi, međutim, tvrde da ovaj vješti ugostitelj uz jagnjetinu prodaje i „priču o restoranu“. A priča je impresivna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Restoran su još 1953. osnovale bake današnjeg vlasnika, Ruža i Kata Kordić, koje su usred hercegovačkog krša ostale udovice sa po troje male djece. Bilo je to mnogo prije nego što će se u Međugorju ukazati Gospa, a u Hercegovinu pohrliti hiljade turista.

Ruža i Kata su spremale domaća jela za težake i radnike i tako izvele na put djecu, ostavivši im u naslijeđe brend, koji je danas jedan od najprepoznatljivijih u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kod „Bajre“ domaći jaganjci sa Vlašića

U restoran, pečenjaru i mesnicu kod Bajre, u mjestu Dolac na Lašvi, na ulazu u Travnik, gosti češće svraćaju na ćevape i da uzmu „svježe meso za ponijeti“, ali se i janjetina pročula – kako po kvalitetu, tako i po cijeni od pristupačnih 25 KM po kilogramu.

Ni to što je Mesna industrija „Bajra“ nedavno osumnjičena da meso iz EU ilegalno izvozi u Tursku kao svoje, da bi se izbjegao porez, nije pokvarilo posao na domaćem terenu. Putnici iz Banjaluke, Bihaća i Jajca ka Sarajevu, i obrnuto, skijaši i izletnici koji se zapute na Vlašić i mnogi drugi obavezno staju kod Bajre.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tajna dobrog zalogaja ovdje je u porijeklu i svježini. Jaganjci sa Vlašića, iz stada ove firme, za nekoliko sati su na stolu, vrući i mirisni.

Žučna rasprava

U Banjaluci se odavno odomaćio vic: „Kako se na engleskom kaže janjetina? My Way.“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I mada je nakon rata restoran kod kružnog toka na Tranzitu postao kultno mjesto okupljanja ljubitelja pečenja iz svih društvenih slojeva, od kamiondžija do ministara i direktora, visoko kotira i „Orhideja“, koja se nalazi na drugom kraju grada, kod Zelenog mosta. Za mnoge Banjalučane pitanje „Orhideja“ ili „My Way“ je od vitalnog interesa i predmet je žučnih kafanskih i internet rasprava.

Cijena je i kod jednih i kod drugih 30 KM po kilogramu, i jedni i drugi tvrde da janjetinu nabavljaju sa Manjače, mada ovčari na Manjači, opet, kažu da najviše svojih jaganjaca prodaju u Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Teško je ući u trag svim tim pričama, pa je najbolje – probati!

Kad jaganjci utihnu kod Regana

Restoran „Palas“ u Mionici kod Gradačca možda i nema baš najbolju janjetinu u BiH, ali zasigurno ima najupečatljiviju reklamu. Plakat sa porukom „Kad jaganjci utihnu“, koji je smislio dovitljivi vlasnik restorana Redžep Hećimović zvani Regan, izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama.

I cijena je originalna: 25 KM za kilogram pečenja, ako je sječeno, a ako uzimate cijelo janje, ili recimo više njih, za svadbe i druge svetkovine, onda to košta 20 KM po kilogramu.

Jaganjci koji ovdje utihnu stižu iz Duge Njive, Zeline i drugih okolnih sela, a klijentela -odsvakud, pošto se restoran nalazi na putu ka nekad čuvenoj pijaci Arizona, na tromeđi Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Sedam čuda u „7 šuma“ kod Minje

U Sedreniku iznad Sarajeva, restoran „7 šuma“, poznatiji po imenu kod Minje, proslavio se po pogledu koji puca na grad, po gostima, naviđenijim Sarajlijama iz svijeta sporta, estrade, filma, politike i biznisa, ali i po dobroj janjetini. Ovdje je, tvrde upućeni, zanat učio čak i čuveni Gojko iz Jablanice, s početka naše priče. Salem Halapa, otac današnjeg vlasnika „7 šuma“, Mirsada Minje Halape, bio mu je učitelj, a potomci dvije porodice i danas se druže i podržavaju. Ime je restoran dobio po legendi o sedmorici braće koja su, u davna vremena, ubijena na pravdi Boga pa posthumno oslobođena krivnje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

A gosti ovog restorana su posebna priča. Nekad su ovamo dolazile socijalističke „janjeće brigade“ predvođene Brankom Mikulićem i Hamdijom Podercem, a danas Rade Šerbedžija, Ivica Osim, Severina, Haris Džinović, Zdravko Čolić….

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)