Portal 072info

Gdje su milijarde koje su građani dali za puteve?!

U posjedu redakcije „Vijesti u 7“ i portala hayat.ba je dokument u kojem Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine odgovara na zastupničko pitanje Zaima Backovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Backović je, između ostalog, upitao, „koliko je do sada sakupljeno sredstava od postojećih akciza na gorivo?“, i „koliko iznose ukupno prikupljena sredstva za putarine?“.

Odgovor nevjerovatan, građani su od 2006. godine uplatili dovoljno milijardi da se izgradi cijeli Koridor Vc, piše Senad Omerašević.

  • Ne usvoje li se nove akcize na gorivo, neće biti ni novog ciklusa i ubrzane gradnje Koridora Vc;
  • Usvoje li se akcize, postat ćemo najveće gradilište u Evropi;
  • Bude li dovoljno ruku za poskupljenje goriva, milijarde investicija će „padati s neba“;
  • Oni koji su protiv akciza, protiv su razvoja i prosperiteta…

Ovakve i slične poruke su pratile prijedlog izmjena seta zakona, koje je Vijeće ministara poslalo u Parlamentarnu proceduru, i kojim je zatraženo uvođenje novih akciza. Zastupnici i delegati zauzeli su strane: ZA i PROTIV. Nedostajao je jedan glas koji bi „makadamsku“ Bosnu i Hercegovinu pretvorio u „zemlju prostranih, modernih, evropskih autocesta“ Dok se tražila ruka (u zraku) više za novi namet građanima, za set zakona kojim bi se uvele nove akcize na gorivo, novih 15 pfeninga po litri, a onda uslijedilo i lančano poskupljenje svih proizvoda i usluga na tržištu, neki su pitali: Zar mi već nemamo akcize na gorivo? Zar građani već ne plaćaju akcize za puteve, za autoputeve? Zar nemamo i putarine? Zar građani ne izdvajaju naknade za puteve i kod registracije vozila? Zar se za puteve ne izdvajaju sredstva i iz budžeta na svim nivoima? Slična pitanja zastupnik u ZDPSBiH, Zaim Backović, uputio je Vijeću ministara, nadležnim ministarstvima i Upravi za indirektno oporezivanje.

Odgovor: Sve nabrojano imamo. Osim, doduše, dobrih puteva. I novca koji je za puteve namijenjen.

Od 2006. do 2016. godine od akciza na naftu i naftne derivate prikupljeno je više od 4,8 milijardi konvertibilnih maraka (4.828.733.548,70 KM). 4,8 milijardi!! Od akciza!! Samo prošle godine država je od akciza dobila više od 506 miliona maraka. Ovaj novac, nakon što se 10% ostavi na podračunu, dijeli se po formuli: 59% Federaciji, 39% RS-u i 2% Distriktu Brčko.

Od 2006. do 2016. godine prikupljena sredstva za putarine 2,9 milijardi maraka (2.951.979.419,53 KM). Od 2009. do kraja prošle godine samo kroz Naknadu za izgradnju autoputeva ubrano je više od 925 miliona maraka.

Ukupno, za deset godina, od akciza na naftu i naftne derivate i od putarina prikupljeno je više od 7,7 milijardi maraka (7.780.712.968,23 KM). Ovom iznosu bi trebalo dodati sredstva prikupljena pri registraciji vozila, iznose izdvojene iz budžeta, razne grantove i donacije… Ti podaci su još nepoznati, ali nema nikakve sumnje da je ponovo riječ o ogromnom iznosu za deset godina.

2006. godine, baš od kada se unutar jedne institucije obračunavaju akcize i naknade za puteve, objavljena je Studija izvodljivosti o projektu (Vc). U Studiji navedeno da ukupna investicija gradnje autoceste iznosi 6,9 milijardi KM. Prva procjena je govorila o 5 milijardi KM. Posljednje govore o 8 do 10 milijardi maraka.

Do sada je izgrađeno nešto više od 90 kilometara od ukupno 335 kilometara Koridora. Uglavnom se gradilo kreditima. Na šta su za to vrijeme utrošene milijarde od akciza i putarina nije poznato. Odgovor bi trebali tražiti građani, ali oni to neće učiniti. Tužilaštvo bi moralo ispitati jesu li se namjenska sredstva trošila nenamjenski, ali tužioci to ne smiju. Zasada jedino znamo da, nastavili se s gradnjom ovim tempom, mogli bismo se od sjevera do juga provozati autoputem za 60 godina.


Hayat.ba

Podijelite članak