Generalni direktor WHO-a upozorava da se ne govori o “završnici” pandemije

who
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorava da su uslovi i dalje idealni za pojavu više varijanti koronavirusa i kaže da je opasno pretpostaviti da je omikron posljednji ili da smo “u završnici” pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naveo je da bi se akutna faza pandemije ipak mogla završiti ove godine, ako se ostvare neki ključni ciljevi.

Tedros Adhanom Gebrejsus (Ghebreyesus), generalni direktor WHO-a, iznio je u ponedjeljak niz dostignuća i zabrinutosti u globalnom zdravlju.

Rekao je da “okončanje akutne faze pandemije mora ostati naš zajednički prioritet”.

– Postoje različiti scenariji kako bi se pandemija mogla odigrati i kako bi se akutna faza mogla završiti. Ali, opasno je pretpostaviti da će omikron biti posljednja varijanta ili da smo u završnici – rekao je Gebrejesus na početku sastanka Izvršnog odbora WHO-a ove sedmice.

Naprotiv, tvrdi da su globalno, uslovi idealni da se pojavi više varijanti.

Smatra da “možemo okončati Covid-19 kao globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju, i to možemo učiniti ove godine”, postizanjem ciljeva poput onog da se vakciniše 70 posto stanovništva svake države do sredine ove godine.

– Istina je da ćemo u doglednoj budućnosti živjeti s COVID-om i da ćemo morati naučiti da upravljamo njime kroz održivi i integrirani sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo pomogli u pripremi za buduće pandemije – rekao je Gebrejesus.