Gladni vukovi napali divlje svinje, neke su se uspjele odbraniti, jedna nije 

CD8CC1E5 9873 4039 B791 4F56A08F85A6

Zima u Lici u Hrvatskoj još nije rekla zadnju riječ, a gladni vukovi, na sreću, svoj plijen i dalje nalaze u prirodi. Kamere HRT-a su u okolici Plitvica svjedočile napadu vuka na divlje svinje, što je iznimna rijetkost. Iako se sve događalo u blizini sela na samom rubu Nacionalnog parka, tamošnji stanovnici naviknuti su na suživot s vukom. Stručne službe otkrile su da na tom terenu prate tri čopora.

Divlje svinje pokušale su spas naći u gustom grmlju. One veće, zajedno su se othrvale napadu triju vukova. No najmanja među njima nije imala tu sreću. Lički je vuk omastio brk.

– To je dobar znak, znači da na području Parka vuk ima dovoljno hrane, da još uvijek nema potrebe da potrebu za hranom nadomijesti iz privatnih poljoprivrednih gospodarstava, smatra Nikola Magdić, voditelj odjela šumarstva Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera.

Napad vukova dogodio se uz same zaseoke gdje su Ličani svjesni da su oni na njihovom terenu, a ne obrnuto.

– Pa ima ih ovdje, viju cijelu zimu. Čujem ih ja po noći, psi laju, onda se probudim. Čujem ih, al’ to je njihovo tu, kazao je Božo Šorak iz Homoljca.

Za sada su Božine ovce uz kuću i štalu pa nema opasnosti, ali na jesen nije bilo tako.

– U jesen je u dva navrata napadao. A sad? Sad su ovce tu, ne idu u polje, inače bi on i sad, dodaje Božo.

Stručne službe Plitvičkog parka prate tri čopora vuka, a jednu su vučicu čipirali i na nju stavili kameru.

– Pomoću ogrlice koja šalje signal svakih pet sati, onda točno znamo lokaciju gdje se ta vučica nalazi. Sada se trenutačno nalazi u blizini Josipdola, kazao je Magdić.

Vučica Sanja pripada jednom od tri čopora koji borave na teritoriju Plitvičkih jezera gdje prema procjenama ima 15 jedinki. Dnevno mogu prijeći i do 30 kilometara u potrazi za hranom. Za sada je, na radost ličkih stočara, pronalaze u svom divljem svijetu.

Video napada vukova pogledajte ovdje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE