Portal 072info

Glasanje uz probleme, izlaznost 51 %

3AA4B77A 6D2C 4A86 8A8A A198AAFB6CF5
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je na konferenciji za medije održanoj u 23.00 h u Sarajevu izvijestila javnost o pristupu posmatrača, otvaranju biračkih mjesta, procesu glasanja i zatvaranjubiračkih mjesta, te o uočenim kritičnim situacijama na terenu.

Koalicija „Pod lupom“ je danas zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatrala izborni dan sa 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača/ica na terenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Za 98 % posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 59 biračkih mjesta, od čega većina u Doboju i Banjoj Luci. U 51 slučaju problem pristupa je riješen, dok u 8 slučajevaposmatrači Koalicije „Pod lupom“ na kraju nisu nastavili posmatranje.Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora.  

U 87, 5 % slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na 96, 6 % biračkih mjesta uočeno je da su biračka mjesta uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vide imena i prezimena članova BO sa nazivom političkog subjekta kojem pripadaju, a što je obaveza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na 3, 9 % biračkih mjesta je nedostajalo nešto od izbornog materijala, dok na 2, 2 % biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani. 

Na 99, 4 % biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 83, 8 % biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 h, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem od preko sat vremena: 103B017 u Vlasenici, 123B009 u Han Pijesku i 173A001 u Čapljini. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Tajnost glasanja je bila ugrožena u Prijedoru gdje su glasačke kutije bile postavljenje pored samog prozora pri čemu su svi mogli vidjeti proces glasanja, ali je situacija riješena po prijavi posmatrača Koalicije „Pod lupom“. Ova situacija je još zabilježena i u Bratuncu, ali je po reakciji posmatrača nepravilnost otklonjena.

Do 22:30 sati ukupno je zabilježeno 196 kritičnih situacija. Najveći broj kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (60), različite nepravilnosti pri glasanju (45), nedostatak izbornog materijala (18). 

Na biračkom mjestu 136A032 u Općini Centar Sarajevo prijavljeno je dopisivanje glasova. Posljednje kritične situacije odnose se na proces brojanja glasova, odnosno na postojanje olovki na stolu na kojem se broje glasovi su zabilježene na tri biračka mjesta: 133A008 Novi Grad Sarajevo, Sanski Most i Tomislavgrad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na devet biračkih mjesta, u Trnovu FBiH, Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu, Gradačcu, Živinicama, Hadžićima i Milićima.

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. 98, 9 % biračkih mjesta je zatvoreno do 19:15, a preostalih 0, 8 % je zatvoreno sa kašnjenjem do sat vremena. Na 2, 3 % biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 sati nije omogućeno glasanje iako bi prema propisima moralo biti. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ na 99, 4 % biračkih mjesta neometano prate proces brojanja glasova.

Koalicija „Pod lupom“ po prvi put prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. do 19:00 sati je 51 % (sa marginom statističke greške od +/- 1, 07 % na intervalu tačnosti od .95%).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koalicija „Pod lupom“ zaprimila je oko 100 prijava građana o izbornim nepravilnostima na izborni dan. Najveći broj prijava odnosi se na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava onih koji su pozitivni na COVID-19 ili se nalaze u izolaciji, prijave građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte bez njihovog znanja, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritiscima na birače. U Istočnom Novom Sarajevu je prijavljeno da je prilikom izlaska na glasanje birač utvrdio da se neko već potpisao na mjesto kraj njegovog imena u izvodu iz CBSa.

Informacije o cjelokupnom procesu  izbornog dana, utvrđivanju rezultata izbornog dana i preliminarnu ocjenu izbornog dana, Koalicija „Pod lupom“ će predstaviti na sutrašnjoj konferenciji za medije (16. 11. 2020.) u 11:00 h u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Koalicije „Pod lupom“ provodi projekat „Sistemska transparentnost u izbornom procesu“ (STEP) kojeg finansira Evropska unija, a sufinansiraju Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE). Projekat STEP jača ulogu i kapacitete civilnog društva i građana BiH da efikasno podrže procese demokratizacije doprinoseći slobodnim i poštenim izborima u BiH.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Koliko su glasova na izborima osvojili SDA, SNSD i HDZ u odnosu na 2016. godinu

Portal 072info

CIK u četvrtak razmatra poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju

DPA - Portal 072info

UZUNOVIĆ: Da nije Fuada Kasumovića, nikada se ne bih bavio politikom

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME