GLAVNI METEOROLOG HRT-a: “Nek se svi pripreme, idućih mjeseci nas čeka…”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako prva trećina godine još nije završila, već sada se može reći kako je bila iznadprosječno topla, te po količini oborina raznolika. Prema ocjenama klimatologa zima, koja uključuje i zadnji mjesec 2014. godine, bila je većinom “topla” i “vrlo topla”, te uglavnom “kišna”, piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Vrlo opreznim riječima, znajući da su dugoročne prognoze nezahvalne, Vakula najavljuje punih šest mjeseci ekstremno toplog vremena, a vrhunac bi mogao biti u sedmom i osmom mjesecu. Evo šta piše:

ČITAJ JOŠ:  Je li mjera par-nepar poboljšala kvalitet zraka u glavnom gradu BiH?

– Dugoročne prognoze srednje mjesečne i sezonske temperature zraka te ukupne mjesečne i sezonske količine oborine rijetko kada daju ekstremna meteorološka događanja, barem ne uz veliku šansu ostvarivanja.

Ekstremi nužno ne moraju postojati ni kada prognoze daju šest uzastopnih relativno toplih mjeseci, kao što je za sljedeći period od petog do desetog mjeseca, pa čak ni kada je odstupanje tako izraženo kao što je za ovogodišnji sedmi i osmi mjesec. Uostalom, i prošlogodišnje je ljeto bilo većinom “toplo”, ponegdje i “vrlo toplo”, ali se zbog manjka vrućih dana i izuzetnoj kišovitosti utisak topline izgubio.

ČITAJ JOŠ:  Grad Zenica podijelio ugovore od 1,2 miliona KM bez postupaka odabira najpovoljnijeg ponuđača

Za ponavljanje prošlogodišnje obilne količine oborina i relativno čestih kišnih dana šansa je vrlo mala, ali se ne može tvrditi kako se ponegdje neće dogoditi, piše Vakula.

GODISNJICA
MARKETING