Portal 072info

GOALBALL: Sport za koji vjerovatno do sada niste čuli

998037_450475561729049_464045293_n

Goalball (golbal) ja sport namjenjen za lica sa oštećenjem vida, a za njega vjerovatno do sada niste čuli. Potrudit ćemo se da vam približimo i tu vrstu sporta.

Goalball je sport koji dolazi iz Austrije, a prvi koji je  utvrdio pravila  je  Hanz Lorenzen – 1946. godine. Od tada goalball je veoma popularan i u svijetu priznat sport među slijepim i slabovidnim licima.

Teren na kom se igra dug je 18, a širok devet metara. Duž cjele širine terena postavljen je gol koji je podijeljen na tri dijela po tri metra. U igri učestvuju dvije ekipe, a u svakoj ekipi imaju tri igrača koji aktivno igraju, i tri igrača u zamjeni. Bitno je napomenuti da svaki igrač ima povez na očima, vidio on ili ne.

Igra se sa zvučnom loptom koja je teška 1 kilogram i 600 grama. Igrači dobacuju loptu sa jedne strane na drugu, a cilj je da lopta uđe u gol. Svaki igrač može šutirati najviše dva puta zaredom, a u slučaju prekršaja, protivnička ekipa šutira penal. Svako dodirivanje poveza se također kažnjava penalom.

U slučaju penala ekipa koja je kriva dva igrača sklanja sa terena tako da jedan igrač brani cijeli gol. Utakmica je podijeljena na dva poluvremena u trajanju od 15 minuta.

Goalball je u zadnjih par godina sve popularniji sport u svijetu, a odnedavno je ubrojan i u sportove koji se igraju na specijalnoj Olimpijadi. U svijetu postoji mnogo goalball liga, a i u BiH se održavaju razna entitetska i međunarodna prvenstva. Sve više je osoba koje su zainteresovane za goalball, a nemaju oštečenja vida, što je veoma dobro za budučnost ovog sporta.

Pokušat ćemo vam kroz slike prikazati kako to izgleda jedna goalballska utakmica…

Podijelite članak