Godina bez Šabana Šaulića

Jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći nakon nastupa u Njemačkoj prije tačno godinu. Porodica pjevača je nedavno održala godišnji spomen Šauliću na Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Dok se vraćao s nastupa u Bilefeldu, na njegov automobil naletio je turski državljanin Alsin Levant svojom Mazdom. Bio je pod utjecajem alkohola te nije imao važeću vozačku dozvolu. U automobilu su, osim Šabana, bili njegov klavijaturista Mirsad Kerić, koji je preminuo od posljedica nesreće, te Slobodan Stojadinović, kojem su ljekari spasili život.

Nedavno je Turčin pušten da se brani sa slobode jer su vlasti procijenile kako ne postoji mogućnost bijega. Suđenje počinje 27. marta.

Šaban je bio poznat u cijelom regionu. Neki od njegovih najpoznatijih hitova su “Bio sam pijanac”, “Dođi da ostarimo zajedno”, “S namjerom dođoh u veliki grad”, “Ako me tražiš”, “Da nemaš drugoga”, “Dajem ti sve”, “Draga moja”, “Hajde, moja vilo”, “Izdrži moj bol”…

Rođen je 6. 9. 1951. godine u Bosanskom Šapcu, a sa 18 godina preselio se u Beograd. Nije oduvijek želio biti pjevač – kao mladić maštao je o tome da postane fudbaler, budući da je za fudbal bio izrazito nadaren, o čemu svjedoči i činjenica da je dobio poziv da prijeđe u bugarski klub Levski. Osim fudbala, trenirao je i boks, bilježio je sjajne rezultate, ali je njegov život krenuo u sasvim drugom smjeru.

Avaz

Prethodni članakKasumović pozvao gradske vijećnike na dogovor
Sljedeći članak“Nema Bosne nigdje. Ne bih nikad više u Njemačku. Tamo traljaj babe, a ovdje radim u svom plasteniku”