AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Povodom prve godišnjice od pogibije pet zeničkih rudara u jami Raspotočje u Zenici koja se desila 4. septembra 2014. godine, danas je programom u sjećanje obilježena godišnjica od njihovog stradanja.

U okviru pogona Rudnika mrkog uglja Zenica sastale su se porodice žrtava, prijatelji, radne kolege, kao i svi oni koji su poštovali i cijenili rad zeničkih rudara.

Tim povodom prisutnima se obratio i

Esad Čivić direktor RMU te podijelio bol zajedno sa porodicama žrtava i kolegama poginulih rudara: “Ovaj trenutak me pogodio i podsjetio na prošlu godinu. Želim da uputim poruku vlasti i kompletnom društvu da veću pomoć pokažu prema rudniku. Samo prvih nekoliko dana bili smo centar pažnje a nakon toga izgubio se interes prema rudarima. Mi smo u tragediji koja nas zadesila prije godinu izgubili pet hrabrih čestitih poštenih rudara. Najveći gubitak su doživjele njihove porodice. Smrt njihovih najbližih ne može se nikada nadoknaditi ali smo mi svoje obaveze koje smo i uzeli na sebe u dobroj mjeri ispunili. Apelujem na sve one koji su zaduženi i u društvu za položaj i status rudara da ih dotakne ovaj današnji dan i da se prema rudarima ophode kako i zaslužuju”, dodao je Čivić.

Učenjem Fatihe, minuton šutnje i polaganjem cvijeća na spomen obilježja odala se počast stradalim rudarima.

Ovaj dan izaziva duboku težinu i tugu kompletnoj porodici. Rudari dišu kao jedno. Godina je od smrti pet rudara a kao da se desilo jučer, tako će biti i za pet, 10 i mnogo godina. Rudarske nesreće su opomene da se desi sve i da se nikada ne ponovi. Mehmed, Mehmedalija, Fahir, Fejzo i Hajrudin bili su časni ljudi i mi ćemo ih se sjećati uvijek a porodicama osigurati dostojanstven život”, istakao je Nevad Ivanović, izvršni direktor za proizvodnju.

Tuga i bol u porodica mogla se osjetiti na samom spomen obilježju, te su sa suzama u očima napustili mjesto obilježavanja komemorativnog skupa za poginule rudare.

[Galleries 626 not found]