Godišnjica “Igmanskog marša”: Sjećanje na značajnu operaciju u Drugom svjetskom ratu

i 1

Prigodnim sadržajima danas je obilježena godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Položeno cvijeće

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH organizirao je današnje obilježavanje godišnjice za ograničeni broj sudionika iz BiH i inostranstva, u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite. Obilježavanje tog događaja privuklo je pažnju i ljubitelja prirode i posjetitelja, koji su današnji sunčani dan odlučili provesti na planini Igman.

Centralna svečanost i program upriličeni su kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju (Igman). U skladu s Programom manifestacije, sudionici su položili cvijeće i na partizansko i šehidsko spomen-obilježje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Pješačili 17 sati

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

IZVORAvaz
Prethodni članakKOMŠILUK ODJEKIVAO ZBOG SVAĐE STANIJE I MARKA: Zabranio joj da uđe u Zadrugu!
Sljedeći članakU nesreći kod Mostara, osim dvoje poginulih, četiri osobe su povrijeđene, od toga dvoje djece