Portal 072info

Google: Nagrada za najboljeg edukatora nastavnici iz BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Aydan Meydan, nastavnica u Međunarodnoj srednjoj školi u Tuzli, osvojila je nagradu koju prvi put dodjeljuje Google.

Aydan Meydan, nastavnica u Međunarodnoj srednjoj školi u Tuzli, osvojila je nagradu „The Google Science Fair Inspiring Educator“, koja se prvi put dodjeljuje najboljim predavačima koji svojim radom potiču učenike na području nauke, javlja Al Jazeera.

Meydan je svojim zalaganjem pomogla učenicama Aneli Arifi (18) i Ildi Ismaili (17) u rješavanju problema proizvodnje biodizela te je, osvojivši ovo veliko priznanje, za Međunarodnu srednju školu u Tuzli zaradila 10.000 dolara za opremanje kabineta škole.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Uz to, njena škola će od sada biti bogatija i za novu naučnu opremu koju poklanja Lego Education.

„Kada se probudim, prvo na šta pomislim je učenje. Škola nije samo zgrada ili zidovi ili klupe ili knjige, ono što zaista čini školu su ljudi“, rekla je u Meydan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Najbitnija stvar kada si mentor je da ohrabruješ učenike i otvaraš vrata za njih. Znam da ako ih ohrabrujem mogu biti uspješni, mogu uraditi šta god požele. Ja sam nastavnica zato što vjerujem da mogu promijeniti svijet i vjerujem da to počinje sa mijenjanjem ljudi, čak i samo jedne osobe“, navela je ova nastavnica u videoprezentaciji za Google Science Fair.

Učenice iz Tuzle su kazale: „Kada je vidite da ide prema učionici, vidite energiju, pozitivnu energiju. Sa njom je matematika nešto puno više. U nauci dominiraju muškarci i vidjeti nekoga poput nje, ko je jako uvjeren u svoje znanje, jako je važno za nas djevojke, da se možemo ugledati na nju. Ona nas je upoznala sa ozbiljnijom naukom.“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Finalisti iz deset zemalja

Finalno takmičenje Google Science Faira 2015 održano je Kaliforniji u sjedištu Googlea, gdje je predstavljeno 20 projekata mladih naučnika iz cijelog svijeta, fokusiranih na pronalaženje najboljih rješenja za trenutne probleme u svijetu.

Finalisti su dolazili iz 10 zemalja, najviše iz SAD-a, a među njima su bili i talentovane predstavnice Bosne i Hercegovine, Anela Arifi i Ilda Ismaili, koje su dobile brojna priznanja na međunarodnim takmičenjima, ali su ovaj put ostale bez nagrade za svoj projekat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Radi se o dvoreaktornom sistemu za proizvodnju biodizela i materija koji će skladištiti hidrogen od otpadnog kokošijeg perja. Na tom projektu smo radile dvije godine“, objasnile su ranije za Al Jazeeru.

Google Science Fair je online takmičenje iz nauke koje je otvoreno za sve pojedince i timove, od 13 do 18 godina. Sponzori takmičenja su Google, Lego, Virgin Galactic, National Geographic i Scientist American.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME