Screenshot 7 264
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava

Američki tehnološki gigant Google najavio je zaključivanje ugovora o licenciranju s medijskim kućama za narednu godinu, kojima će se prvi put ikada obavezati da će plaćati naknadu za objavljivanje novinarskih sadržaja, objavila je danas kompanija. U prvoj fazi zaključit će ugovore sa medijskim kućama iz Njemačke, Australije i Brazila.

Američki gigant sada je konačno popustio.

– Danas objavljujemo program kupovine licenci u okviru kojeg ćemo izdavačima plaćati kvalitetnu kompenzaciju za potrebe novog “informacijskog iskustva”, objavio je glasnogovornik kompanije Brad Bender na blogu Google-a.

Takozvano informativno iskustvo je novi Googleov proizvod koji će od naredne godine biti dostupan na Google News i Google Discover.

U prvoj fazi Google će potpisati sporazume s njemačkim medijskim kućama Der Spiegel, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung i Rheinische Post, australijskim Schwartz Media, The Conversation and Solstice Media, te brazilskim Diarios Associadosom i Gazeta. U sljedećoj fazi uslijedit će potpisi s medijskim kućama iz drugih zemalja.

– Živahna industrija vijesti je važna, možda čak i važnija nego do sada, jer su ljudi u vrijeme pandemije i sve više zabrinuti zbog rasne nepravde u nekim dijelovima svijeta, naglasio je Bender. – Duboko brinemo o pristupu informacijama i podršci izdavačima koji objavljuju ove važne teme, dodao je.

Nije detaljno objasnio šta će novost donijeti korisnicima, niti na koliki će prihod moći računati.