Portal 072info

Google najavio plaćanje za objavljivanje medijskih članaka

Screenshot 7 264
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američki tehnološki gigant Google najavio je zaključivanje ugovora o licenciranju s medijskim kućama za narednu godinu, kojima će se prvi put ikada obavezati da će plaćati naknadu za objavljivanje novinarskih sadržaja, objavila je danas kompanija. U prvoj fazi zaključit će ugovore sa medijskim kućama iz Njemačke, Australije i Brazila.

Američki gigant sada je konačno popustio.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Danas objavljujemo program kupovine licenci u okviru kojeg ćemo izdavačima plaćati kvalitetnu kompenzaciju za potrebe novog “informacijskog iskustva”, objavio je glasnogovornik kompanije Brad Bender na blogu Google-a.

Takozvano informativno iskustvo je novi Googleov proizvod koji će od naredne godine biti dostupan na Google News i Google Discover.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

U prvoj fazi Google će potpisati sporazume s njemačkim medijskim kućama Der Spiegel, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung i Rheinische Post, australijskim Schwartz Media, The Conversation and Solstice Media, te brazilskim Diarios Associadosom i Gazeta. U sljedećoj fazi uslijedit će potpisi s medijskim kućama iz drugih zemalja.

– Živahna industrija vijesti je važna, možda čak i važnija nego do sada, jer su ljudi u vrijeme pandemije i sve više zabrinuti zbog rasne nepravde u nekim dijelovima svijeta, naglasio je Bender. – Duboko brinemo o pristupu informacijama i podršci izdavačima koji objavljuju ove važne teme, dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Nije detaljno objasnio šta će novost donijeti korisnicima, niti na koliki će prihod moći računati.

Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6