Google uvodi novu revolucionarnu tehnologiju pretraživanja

Google uvodi novu revolucionarnu tehnologiju pretraživanja

Google je u četvrtak najavio dva nova alata vještačke inteligencije za koje kaže da će pretraživanje na internetu učiniti radikalno korisnijim.

Korisnici mobilnih uređaja koji pristupaju Googleu na nekim android telefonima uskoro će moći zaokružiti ili istaknuti stavke koje se pojavljuju na ekranima njihovih pametnih telefona kako bi dodali više informacija i postavljali komplikovana ili nijansirana pitanja o slici ili tekstu.

Vještačka inteligencija

Kompanija je rekla, navodi CNN, da još od prošle godine u pozadini testira alate da vidi kako generativna vještačka inteligencija, tehnologija koja podržava popularne čat botove uključujući ChatGPT, može učiniti pretraživanje personalizovanijim i intuitivnijim.

Karakteristike su prvi put predstavljene tokom Samsungovog Unpacked događaja ranije ove sedmice i stići će u liniju pametnih telefona Galaxy S24 koja će biti lansirana kasnije ovog mjeseca.

Napredne funkcije

Takođe će se lansirati na nekolicini drugih vrhunskih android pametnih telefona, uključujući Pixel 8 i Pixel 8 Pro.

Prva funkcija, nazvana “Circle to Search”, omogućava korisnicima androida da kruže, dodiruju, ističu ili škrabaju po slikama, videozapisima ili tekstu kako bi saznali više o onome što vide, kao što je orijentir u pozadini nečije stranice društvenih medija.

Osim toga ljudi će moći usmjeriti svoju mobilnu kameru ili postaviti fotografiju ili skrinšot i postaviti pitanje putem Google aplikacije kako bi dobili informacije.

Tokom godina, Google je napravio promjene u pretraživanju, kao što je omogućavanje pretraživanja glasom ili alatom Lens, koji koristi tehnologiju prepoznavanja slika putem kamera pametnog telefona kako bi saznao više o svijetu oko sebe.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE