Gordan Duhaček: Komšić je 2006. godine imao validnu ideju, a sve poslije je bilo katastrofalno

Screenshot 3 23

Situaciju u Bosni i Hercegovini u N1 Newsroomu Zagreb analizirao je kolumnist portala Index.hr Gordan Duhaček.

Na pitanje je li neko od aktera uključenih u pitanje oko promjene izbornog zakona u BiH pozitivac, Duhaček kaže da bi se možda moglo pronaći nekoga u redovima opozicije, ali da sigurno nije niko od ovih koji trenutno sudjeluju u bilo kojem dijelu vlasti.

“Hakiranje sistema tri nacionalnosti”

– Željko Komšić je 2006. kada se prvi puta kandidirao imao jednu validnu ideju koju je vrijedilo isprobati, ali nakon toga sve što je učinio je bilo katastrofalno i pogrešno. On je kao predstavnik hrvatskog naroda uopšte odbijao odlaziti u određene dijelove BiH gdje su Hrvati većina – rekao je Duhaček.

Napominje da se kod izbora Komšića dogodila promjena motiva.

– Jer 2006. se nije glasalo s namjerom da se diskreditira Hrvate, nego da se hakira taj sistem tri nacionalnosti nekom drugom idejom. Ali Komšić se savršeno uklopio u postojeći sistem, nije ga hakirao. Dapače, ojačao je te nacionalne tenzije i sada funkcionira kao netko za koga će glasati određeni dio Bošnjaka iz osjećaja odmazde – kazao je Duhaček.

Kao pozitivca ne vidi niti predsjednika HDZ-a BiH.

– Dragan Čović je predsjednik HDZ-a od 2005. godine. Otkako ga vodi, broj Hrvata u BiH se značajno smanjio, život u dijelovima gdje HDZ ima kontrolu je zagušen, sve ovisi o pripadnosti stranci, ne dopušta razvoj opozicije, a usput je ušao u to suludo savezništvo s Miloradom Dodikom – rekao je Duhaček.

Dodik je najveći problem za BiH

Ističe da je bio potreban jači međunarodni pritisak za promjenu izbornog zakona u BiH, a u tom pogledu skloniji je Plenkovićevom pristupu nego Milanovićevom.

– Mislim da je tu pozitivac ipak bio Plenković, da je njegov način bio pametniji i mogao je prije dovesti do rezultata – rekao je, pa dodao:

– Jedna od stvari u kojoj je Milanović naročito pogriješio u tim svojim naletima je da se on konstantno pozivao na Dejtonski sporazum. Problem je što taj sporazum u BiH ne funkcionira. Cijeloj BiH treba nadogradnja Daytonskog sporazuma.

Ipak, napominje da je Dodik najveći problem za BiH.

N1

Prethodni članakSaudijska princeza ugostila Messija nakon što mu je dodijeljena posebna titula
Sljedeći članakAlbanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici