Portal 072info

Gotovo je: Joe Biden je i zvanično predsjednik SAD

Joe Biden
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američki Kongres, koji je u srijedu navečer zbog upada pristaša predsjednika Donalda Trumpa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija, u četvrtak ujutro odbacio je prigovore na pobjedu Joea Bidena. Certificiranjem elektorskih glasova iz Vermonta, Biden je prešao brojku od 270 elektorskih glasova potrebnih za potvrđivanje predsjednik SAD.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Sjednica Kongresa na kojoj se trebaju prebrojati glasovi izbornog kolegija koji je proglasio bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nastavljena je u srijedu poslijepodne nakon što su snage reda iz zgrade uklonile prosvjednike, oko 17,30 sati po lokalnom vremenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zaposlenici Kongresa, u metežu koji je nastao zbog upada demonstranata zgrabili su kutije s glasovima izbornog kolegija i odnijeli ih na sigurno što je omogućilo da se ne ugrozi ustavom propisana procedura potvrde rezultata.

Nasilje prosvjednika pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore svojih stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država i tako pokrenuti procedurom propisane dvosatne rasprave na odvojenim sjednicama oba doma Kongresa o svakoj pojedinačnoj državi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kongres je odbacio prigovore na rezultate izbora u Arizoni, nakon dvosatne rasprave u oba doma Kongresa, a nakon toga postalo je očito da su republikanski zastupnici u Zastupničkom domu ostali bez potpore stranačkih kolega u Senatu pa su pokušaji osporavanja izborne pobjede Joea Bidena u Nevadi, Michiganu i Georgiji propali i nisu održane rasprave te je sam postupak potvrde rezultata izbora ubrzan.

“Sve što mogu reći je ne računajte na mene. Dosta je bilo”, rekao je republikanski senator Lindsey Graham u govoru u Senatu nakon što su uklonjeni prosvjednici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Joe Biden i Kamala Harris zakonito su izabrani i postat će predsjednik i podpredsjednica SAD-a 20. siječnja”.

Senatori su u govorima u Kongresu objasnili kako ih je upravo nasilje nad demokracijom potaknulo da odustanu od podrške prigovorima na rezultate izbora.

“Onima koji su danas izazvali kaos u Kongresu – nećete pobijediti”, poručio je nakon prekida rada američki potpredsjednik Mike Pence, koji predsjeda zajedničkom sjednicom Kongresa. “Vratimo se na posao”, dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Penceov tim objavio je da je Pence, koji je nakon upada prosvjednika sklonjen na sigurno, ostao svojom voljom čitavo vrijeme u zgradi Kongresa.

Također objavljeno je da se tijekom operacije čišćenja zgrade Kongresa čuo s mnogim dužnosnicima, od ministarstva pravosuđa do ministarstva obrane, no američki mediji istaknuli su da na tom detaljnom popisu nije bilo i imena američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, izravno je za nasilje i upad u Kongres okrivio Trumpa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trump je u govoru svojim pristašama u Washingtonu nekoliko sati prije početka sjednice Kongresa poručio da izvrše pritisak na svoje zastupnike u Kongresu da odbiju rezultate predsjedničkih izbora i da se “bore”.

“Nema dvojbe da je predsjednik stvorio rulju, da je predsjednik potaknuo rulju, da se predsjednik obratio rulji. Zapalio je plamen”, poručila je utjecajna republikanka u Zastupničkom domu Liz Cheney na Twitteru.

Republikanski senator iz Arkanzasa Tom Cotton pozvao je Trumpa da prizna izborni poraz i da “odustane od dovođenja u zabludu Amerikanaca i da osudi nasilje”.

Republikanski vođa u Senatu Mitch McConnell nazvao je upad prosvjednika “propalom pobunom” i obećao da “nećemo pokleknuti pred bezakonjem i pritiscima”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Vratili smo se na svoja mjesta. Obavit ćemo svoju dužnost temeljem Ustava i za našu naciju. I to ćemo učiniti noćas”.

Biden je osvojio 306 glasova izbornog kolegija prema 232 koliko je osvojio Trump.

Trump od izbora 3. studenoga uporno odbija priznati rezultate izbora, a zadnjih dana pojačao je pritisak i na američkog potpredsjednika Pencea da ne prihvati rezultate glasanja izbornog kolegija u Kongresu što je ovaj odbio.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 55
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Trump: Ovo je kraj najvećeg mandata u predsjedničkoj historiji, a to je i početak

072INFO PORTAL

Kongres se ponovo sastaje kako bi potvrdio Bajdenovu pobjedu

072INFO PORTAL

Dodik čestitao Bajdenu na osvojenom mandatu

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME