Grad Zenica javnim interesom proglasilo kupovinu hotela Rudar

3F4A5CD9 7A2B 4DEE B50E 718D75AA6B8C
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Hotel Rudar u Zenici proglašen je javnim interesom za ovaj grad čime su se stvorile mogućnosti da nakon sudske procjene imovine Grad Zenica od Porezne uprave kupi ovu imovinu čime bi se uplatili doprinosi i penzionisali zenički rudari, piše Klix.

Hotel Rudar je već neko vrijeme jedan od ciljeva kupovine gradonačelnika Fuada Kasumovića koji u ovu zgradu planira izmjestiti Gradsku upravu Zenice koja je sa svojim službama “rasuta” u nekoliko zgrada, a neuslovne prostorije arhiva ne omogućavaju adekvatne uslove za njihovo očuvanje zbog čega se dio arhiva čuva u Travniku.

Iako je jedan od amandmana bio i podrška rudarima zeničkog rudnika, koji nije usvojen, nakon što je usvojena odluka o proglašenju hotela Rudar javnim interesom, Kasumović je kazao da se na ovaj način pomaže rudarima.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Uplatit ćemo im preko tri miliona KM za objekat koji im deset godina propada pa ćemo uljepšati i taj dio grada. Ovdje nema gdje da arhiviramo dokumente, pa dio čuvamo i u Travniku”, kazao je Kasumović te dodao da će sredstava biti uplaćena poreznoj upravi kako bi se uplatila sredstva za penzionisanje rudara.

Proglašenje hotela Rudar javnim interesom te njegova kupovina dogovorena je još 12. januara kada je Grad Zenica sa RMU Zenica potpisala protokol o regulisanju međuosobnih odnosa kojim su uređena pitanja od čega je jedno od njih i eksproprijacija hotela rudar i zemljišta u blizini hotela.

Cilj protokola je konsolidacija RMU Zenica kao podrškaozdravljenju i pomoći rudarima.

U narednom periodu bit će angažovan sudski vještaj koji će procijeniti vrijednost imovine koja će biti bazirana na ranijoj procjeni prilikom neuspjelog pokušaja prodaje od Kantonalne ispostave porezne uprave Zenica.