Portal 072info

Grad Zenica na pragu rješenja jeftinijeg i zdravijeg daljinskog grijanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kompanija ArcelorMittal Zenica i Gradska uprava Zenice najvjerovatnije će produžiti višegodišnju partnersku saradnju, na temelju koje se niz godina iz tehnološke metalurške zone osiguravala toplotna energija za daljinsko zagrijavanje grada Zenice.

Iz ove kompanije najavljuju da bi se novim projektom osigurale dovoljne količine toplote za snabdijevanje tehnološkom parom svih postrojenja unutar ArcelorMittala i grijanje grada, ali i unaprijedila životna cjelina grada Zenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ovim rješenjem Grad Zenica bi napokon dobio i ono što sada nema, a to je suvlasništvo nad postrojenjima za daljinsko grijanje grada i kao partner njegovo Javno preduzeće “Grijanje” ne bi bilo samo kupac toplotne energije nego i suvlasnik postrojenja za grijanje.

Kompanija ArcelorMittal Zenica predložila je Gradskoj upravi konkretno rješenje da se pitanje poboljšanja daljinskog grijanja u Zenici riješi realizacijom zajedničkog projekta i osnivanjem “joint venture” kompanije, koju bi zajednički formirali ArcelorMittal Zenica i Grad Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predloženi projekt predviđa izgradnju novih plinskih kotlova, tako da osim povoljnijeg ekonomskog ima i veliki ekološki značaj za urbanu gradsku zonu, jer se ne predviđa korištenje uglja kao energenta, koji je u najvećoj mjeri korišten do sada.

Novim predloženim tehnološkim rješenjem predviđa se smanjenje emisije sumpordioksida za 60 do 65 posto, kao i značajno smanjenje lebdećih čestica, prije svega prašine i ugljendioksida. S druge strane ova nova opcija s plinskim grijanjem grada ukazuje da, osim za grad boljeg ekološkog stanja zraka, i cijena grijanja bi morala biti prihvatljivija za sve korisnike, jer će se količina isporuke toplotne energije moći efikasnije kontrolirati u zavisnosti od vanjskih temperatura, što će značajno uticati na cijenu grijanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da predloženi projekt ima šansu za implementaciju pokazuju i rokovi u kojima bi se mogao realizirati, a nakon odluke Gradskog vijeća o realizaciji, koja se očekuje do kraja augusta, grad Zenica bi svoje plinsko grijanje mogao dobiti već od oktobra 2018. godine.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME