Portal 072info

Grad Zenica nije kreditno prezadužen

Grad Zenica nije prezadužen i nema potrebe za sanacijom budžeta,potvrdio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vršilac dužnosti gradonačelnika, Selver Keleštura.

-Dužan sam da građanima kažem istinu jer su u javnosti prisutna nagađanja kako je Grad prezadužen i kako je nužna sanacija budžeta.

-Prema postojećem stanju,pravima i obavezama,te dugoročnim projekcijama budžeta,Grad Zenica nije ni blizu prezaduženosti,kazao je Keleštura,podsjetivši da postoje dva kredita,jedan za GGM,prema Saudijskom fondu,sa vrlo povoljnim uslovima,a drugi je kredit od Svjetske banke za sanaciju odlagališta otpada Siđe,vrijedan oko 1,3 miliona i on se uredno otplaćuje preko poslovanja Regionalne deponije Mošćanica.

Što se tiče ostalih zaduženja,radi se o kreditnim i grant sredstvima za projekat jačanje vodovoda u Zenici,osiguranim od partnera iz Njemačke i Švajcarske.

U pitanju su kvalitetni izvori sredstava,a otplata kredita se realizuje kroz poslovanje Javnog preduzeća „VIK“,bez posljedica na povećanje cijena usluga,obrazložio je vršilac dužnosti gradonačelnika.

Zaduženje Grada Zenice ispod je 10 posto i kreće se u okvirima zakonskog limita,ustvrdio je vršilac dužnosti gradonačelnika, Selver Keleštura. 

RTVZE

Podijelite članak