Portal 072info

Grad Zenica: Okolišna dozvola nije efikasan pravni instrument zaštite stanovništva

Gradska uprava Zenice uputila je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za preispitivanje okolišne dozvole za pogone i postrojenja Departmana Čeličane – BOF čeličana i EAF-100t, jer nisu prihvaćeni njihovi prijedlozi za usklađivanje Rješenja o okolišnoj dozvoli za te pogone i postojenja.

U zahtjevu, koji je potpisao gradonačelnik Husejin Smajlović, istaknuto je da dokumentacija na osnovu koje je izdata okolišna dozvola nije usklađena sa odredbama člana 54.a. Zakona o zaštiti okoliša, te Zakona o zaštiti zraka, i ne sadrži sve potrebne podatke za odlučivanje u postupku izdavanja okolišne dozvole.

Istovrememno Gradska uprava Zenice zahtijeva da se obustave upravni postupci za izdavanje pojedinačnih okolišnih dozvola za ostale pogone i postrojenja ArcelorMittala Zenica, te da se pokrene postupak izdavanja jedinstvene, integralne, okolišne dozvole za sve pogone što je, kako je obrazloženo, praksa u zemljama Evropske unije.

Ocjena je ekperata iz oblasti inženjerstva zaštite okoliša da „izdata okolišna dozvola ne može obezbjediti značajnije smanjivanje emisija i poboljšanje kvaliteta zraka i zemljišta, odnosno životnih uvjeta u okruženju predmetnih pogona i zbog toga nije efikasan pravni instrument zaštite okoliša“.

“Lokalna zajednica i Grad Zenica nisu dali saglasnost za izdavanje takve okolišne dozvole, te u postupku izdavanja predmetne okolišne dozvole nije ispoštovano načelo učešća javnosti u odlučivanju i druge odredbe Zakona o zaštiti okoliša”, istaknuto je zahtjevu, koji je dopunjen sa brojnim propustima tokom izdavanja okolišne dozvole za rad postrojenja ArcelorMittala u Zenici.

Okoliš u zeničkoj kotlini ne zadovoljava propisane ekološke standarde, kvaliteta zeničkog zraka je treće klase, zemljište je kontaminirano teškim metalima, pogoni i postrojenja Čeličane imaju emisije u okoliš veće od dopuštenih graničnih vrijednosti, te značajno ugrožavaju životne uvjete stanovništva u okruženju, zbog čega je neophodno preispitati izdatu okolišnu dozvolu u cilju poboljšanja stanja kvaliteta okoliša u Zenici, navode iz Gradske uprave Zenice.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box