Građani BiH navalili u mjenjačnice i masovno kupuju eure: Stručnjak objašnjava zašto ovaj scenarij može dovesti do problema

euri
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Invazija Rusije na Ukrajinu utjecala je na sve sfere života u cijelom svijetu. Cijene vrtoglavo rastu, hrana se grabi sa polica, gorivo mnogima postaje luksuz. Ovaj globalni trend prelio se i u BiH. Bilježili smo redove na benzinskim pumpama, cijene hrane rastu iz dana u dan, u prodavnicama nema brašna i ulja, građani podižu gotovinu iz banaka… Osim toga, u Bosni i Hercegovini primjetan je još jedan trend, zamjena konvertibilnih maraka u eure. 

Naime, od 24. februara, kada je i krenula ruska invazija, u strahu da bi se kriza mogla prenijeti i na Zapadni Balkan, pa i na BiH, građani naše zemlje masovno kupuju eure. To su nam potvrdili i u mjenjačnicama u Sarajevu. 

Naime, kako su nam kazali, posljednjih sedmica imaju sve više i više posla. 

“Imamo značajan rast prometa. I ne traje to dan ili dva, već više od mjesec. Ljudi masovno dolaze i mijenjaju konvertibilne marke u eure. I svakog dana ih je sve više. Dakle, novac mijenjaju naši građani, a ne turisti”, kazala nam je jedna od uposlenica u mjenjačnici.

Zašto građani ne vjeruju domaćoj valuti, je li sigurnije imati eure nego KM, te ima li razloga za paniku, pitali smo ekonomskog analitičara Faruka Hadžića.

“Navala da se konvertibilne marke mijenjaju za euro može izazvati veliki problem. Zbog specifičnosti vođenja monetarne politike u Bosni i Hercegovini i 100-postotnog pokrića KM sa eurima, kada naši građani mijenjaju KM za eure, mi smo faktički u obavezi da za taj iznos povučemo konvertibilne marke iz opticaja, što može predstavljati problem za našu ekonomiju. Posebno, ako je riječ o masovnom povlačenju. Dakle, to bi značilo da što je manje novca u opticaju, kao rezultat mijenjanja KM u eure, takav scenarij može dovesti do problema za obavljanje svakodnevnih novčanih aktivnosti, jer upravo zbog tog 100-postotnog pokrića valuta, mi ne možemo držati KM u opticaju za koji “nemamo” eure kao devizno pokriće”, pojasnio je Hadžić za Raport.

Također, on se osvrnuo i na stanje deviznih rezervi u BiH te kazao kako Centralna banka BiH redovno objavljuje izvještaje o stanju te da su one posljednjih godina u stalnom porastu. 

“Prema podacima Centralne banke BiH, devizne rezerve su posljednjih godina u stalnom porastu, što zajedno sa osiguranjem depozita građana na iznose do 50.000 KM treba dati sigurnost našim građanima”, kazao je Hadžić.

euri euro Dusko Jaramaz Pixsell