snapshot 3
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 16, 2021 @ 9:35
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Poslaničko pitanje ili zloupotreba u Parlamentu BiH? Nermin Nikšić, tvrdi, saznao je od diplomata, građani BiH se nisu besplatno vakcinisali u Srbiji. Federacija BiH praktično je platila vakcine. Iz Vlade FBiH, ali i politički predstavnici iz RS-a poručuju jednoglasno – nije tačno.

Redovi na granici, i besplatna vakcinacija u Srbiji. No da li je zaista tako, pitao je SDP-ov Nermin Nikšić.

“Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati isporuku vakcina trećim zemljama. To je bio razlog zašto vakcine nisu isporučene. Naravno da novac nije mogao biti vraćen u budžet”, kaže Nermin Nikšić.

Tako je pronađeno, kako kaže, solomonsko rješenje. Da se građanima BiH omogući besplatna vakcinacija u Srbiji. Sve je ovo kaže Nikšić saznao iz pouzdanih diplomatskih krugova.

“Ako je ovo što sam rekao, i informacije koje sam dobio tačno, onda je to još jedan dokaz licemjerstva naše vlasti. Otvara pitanje krivične odgovornosti onih koji su eventualno učestovali u ovome”, navodi lider SDP-a.

Nije tačno odgovaraju iz Vlade. Nije Vlada FBiH uplatila bilo kakav novac Srbiji. Tačno je kažu da su u pregovorima sa Sinopharmom zaključili ugovor o kupovini 500.000 vakcina…

“Zahtjevamo od zastupnika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je pomenuo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Koji su već izazvali veliko uznemiravanje javnosti. U suprotnom, tražimo od zastupnika Nikšića da se izvine Vladi Federacije BiH i građanima koje je obmanuo”.

Nije tačno, poručio je i Nikšićev kolega, PDP-ov Branislav Borenović. Lično je, tvrdi, na sastanku predstavnika iz RS-a u Beogradu tražio vakcinaciju bh. građana.

“Predsjednik Vučić je odmah reagovao i zatražio od predsjednice Vlade Ane Brnabić. Zaista je to urađeno ekspresno”, ističe Borenović.

Tegeltija će provjeriti navode da li su se građani besplatno vakcinisali u Srbiji?

Provjeriće ove navode, kaže predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. Iako lično sumnja.

“Ne djeluje mi ovo logično da je novac uplaćen Srbiji. A da Srbija kroz humanitarne aktivnosti vraća te vakcine građanima BiH”, ocjenjuje Tegeletija.

Do sada je, podaci su Savjeta ministara, u Bosnu i Hercegovinu ušlo nešto više od 620 hiljada vakcina. Očekuje se da ta brojka, sa najavljenim vakcinama preko COVAX i EU mehanizma, dosegne 700.000 do kraja mjeseca.

LIDER