GRAĐANI BIH SE SPREMAJU Osnovana grupa za koordiniranje pomoći izbjeglicama koje dođu u BiH

Suočeni sa dolaskom izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu i izjavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da će naše granice biti zatvorene nakon što u zemlju uđe 5.000 izbjeglica, građani su na Facebooku napravili grupu u cilju koodiniranja pomoći. 

Grupa “Refugees Welcome BiH” napravljena je 18. septembra i trenutno broji 2.125 članova, od kojih su se neki već javili da bi ponudili smještaj izbjeglicama.

“Ministar sigurnosti Dragan Mektić najavio je da će BiH zatvoriti granice ako dođe više od 5.000 ljudi, koliko država može smjestiti. BiH može smjestiti više jer će građani, koji su i sami bili izbjeglice, ugostiti i pomoći onima kojima je pomoć potrebna”, navodi se u opisu grupe u koju su učlanjeni i ljudi iz bh. humanitarnih organizacija koje su već slale pomoć izbjeglicama u Beogradu. 

Kako se pojašnjava u opisu grupe, mnogo građana BiH može ponuditi smještaj, ali nema novca da hrane izbjegličku porodicu, dok drugi ne mogu omogućiti smještaj, ali mogu pomoći novcem, hranom, odjećom, higijenskim proizvodima i drugim potrepštinama. 

Organizatori pozivaju članove da pozovu prijatelje koji su spremni pomoći izbjeglicama uz napomenu da je svrha grupe koordiniranje pomoći izbjeglicama, a ne diskusija o izbjegličkoj krizi, njenim uzrocima ili posljedicama.

Copy

Grupa je dostupna klikom ovdje

Avaz

Prethodni članakZENICA Pri kraju radovi na GGM-u
Sljedeći članakNE PROPUSTITE ZA VIKEND Sedma sezona emisije “Dejana talk show” na OBN TV!