Portal 072info

Građani najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama

Povodom Međunarodnog dana slobode medija Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini i Udruženje BH novinari istovremeno u Banjoj Luci i Sarajevu sutra, 3. maja će javno predstaviti istraživanje “Medijske slobode u BiH – komparativni izvještaj za period 2009 -2016”.

 

Istraživanje je provedeno od 8. do 25. marta 2016. na reprezentativnom uzorku domaćinstava u BiH, odnosno na 500 ispitanika, a pokazalo je da bh. građani i dalje najviše povjerenja imaju u medije i vjerske zajednice, a najmanje vjeruju političarima i političkim strankama.

U odnosu na 2015. godinu, jedino je zabilježen porast povjerenja u međunarodnu zajednicu, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

U Sarajevu će podatke istraživanja prezentirati generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, profesor Filozofskog fakulteta iz Tuzle Enes Osmančević, direktor Media Centra Sarajevo Boro Kontić te predstvanica Fonadacije Friedrich Ebert Merima Ejubović.

O istraživanju i razultatima u Banjoj Luci javnost će upoznati iz Fondacije Friedrich Ebert Tanja Topić, predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević, predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić i profesor javnog mnjenja Mladen Mirosavljević.

Istraživanje provode BH novinari od 2009. godine uz podršku Fonadije Friedrich Ebert s ciljem ispitivanjem mišljenja građana BiH u vezi sa zaštitom novinara i medijskim slobodama u BiH.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box