Građani ne kriju nezadovoljstvo stopom PDV-a od 17%

Screenshot 1 82
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Građani BiH u najnepovoljnijem su položaju u regionu. Dok je PDV zlatna koka, političari ne moraju brinuti za svoja primanja i smanjenje stope im nije u interesu. Novčano su osigurani, ne brinu za prihode i radna mjesto. Ali, ima i onih koje je korona dobro udarila po džepu. Kakvo je raspoloženje potrošača koji svaki dan uredno plaćaju PDV i imaju sve manje novca.

Građani svaki dan plaćaju račune na kojima je i PDV. Sugrađanin ne krije nezadovoljstvo. Iznos računa je više od 12 maraka. Od toga su za PDV skoro dvije marke.

Zahtjevi da stopa PDV-a ne bude ista za osnovne kao i luksuzne namirnice stara su priča potrošačkih udruženja kao i činjenica da jedini u Evropi, uz Dansku, plaćamo jedinstvenu stopu.

Iako je Predstavnički dom još u decembru obavezao Vijeće ministara da pripremi izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, do danas to nije urađeno. Izmjenom bi PDV bio smanjen na usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na 5 posto.

“Zaista je to sramotno za svaku osudu i pokušaj traženja izgovora od strane predsjedavajućeg Savjeta ministara koji navodno čeka saglasnost Uprave za indirektno oporezivanje, a Parlament je iznad Savjeta ministara i Uprave za indirektno oporezivanje. Tu se ne radi o ogromnim novcima, nego samo o 1 posto prihoda koji bi bili po osnovu PDV za državu i druge nivoe vlasti, to je nekih 40-45 miliona KM”, kaže Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu BiH.

Ako sad u doba pandemije nije vrijeme za smanjenje stope PDV-a, ekonomisti se pitaju kada će biti.

“Indirektni porezi predstavljaju zlatnu koku našeg fiskalnog sistema i najveći iznos finasijskih sredstava se na jednom mjestu ostvari po osnovu PDV-a”, pojašnjava Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

PDV u BiH služi, ne za privredni oporavak, nego za funkcionisanje ogromnog administrativnog aparata kao i nabavku skupih automobila – umjesto vakcina.

“U Parlamentu su nabavljena 3 BMW od kojih je svaki plaćen 115 hiljada KM. Nema potrebe za tim. Zašto nije škoda kupljena od 50 hiljada KM pa bi se napravila ušteda vidite da se nabavljaju helikopteri i kupuju zgrade – planira se kupovina zgrade za Upravu iindirektnog oprezivanja u iznosu od 100 miliona KM”, dodaje Borenović.

Nenamjenska potrošnja novca poreskih obveznika nije ništa novo, ali očitoni sramotno za one koji bi trebalo da budu odgovorni za to. Dok je Njemačka zbog pandemije smanjila stopu PDV-a za sve privredne grane, u BiH nema razumijevanja čak ni za najugroženije od ugroženih.