Građani o sve većoj inflaciji: “Vlada je mrtva, kao da je i nema”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Inflacija u Evropi se smiruje. Cijene energenata vidno su niže, ali ne i cijene osnovnih životnih namirnica. Po uzoru na zemlje regije, ali i Evrope, u BiH bi mogla zaživjeti aplikacija kojom bi građani, između ostalog, prateći kretanje cijena, otkrili i moguće zloupotrebe. No, bez zakonske regulative, nije izvjesno kad bi ta ideja mogla zaživjeti, te da li bi opravdala svoju svrhu.

Dok računaju koliko im ostaje za hranu i lijekove, te ostaje li uopšte, kada plate sve režije, građani navikli da od nadležnih ne očekuju ništa.

“Nemam riječi za ono što oni rade. Nema nikakve kontrole, niko ne kontroliše. Vlada mrtva, kao da je i nema. Kako izlazim, pa kupujem samo ono što moram”, rekao je Fehim Suljević, penzioner iz Sarajeva.

Odsustvo rigoroznih sankcija za neopravdana poskupljenja, bez obzira na inflaciju koja se u Evropi smiruje, ostavlja prostora za zloupotrebe u trgovačkim lancima. U cilju zaštite potrošača, u BiH bi mogla da zaživi aplikacija , koja bi, između ostalog, omogućila uvid u kretanju cijena prehrambenih proizvoda u maloprodajnim objektima.

U uslovima trenutne inflacije ova ideja obradovala bi mnoge građane. Međutim, u nedostaku određene zakonske regulative, boje se da bi ponovo moglo doći do zloupotreba i nepotpunih informacija.

“Kad uđete u samoposlugu u toku dana se promijeni cijena. Najviše me iznenadilo to što baš prate penzionere, odnosno, one koji imaju mala primanja. Oni, koji nemaju načina, djecu u inostranstvu, nema im ko poslati. To što ima-ima”, rekao je Suljević.

Na aplikaciji koja bi pomogla potrošačima u identifikaciji proizvoda, a samim tim, i njegovoj cijeni, radi neprofitna organizacija GS1 BiH. Sve bi funkcionisalo veoma jednostavno, skeniranjem QR koda.

N1