Portal 072info

Građani u BiH u strahu zbog invazije zmija| Zastrašujući prizori: U nekim gradovima viđeni gmazovi od tri metra!

Minulog vikenda, kada je temperatura u našoj zemlji prelazila 30 stepeni, u nekoliko gradova pojavile su se zmije. Nakon duge i hladne zime, prema tvrdnjama stručnjaka, nije neuobičajena pojava da svoja utočišta pronalaze i u gradskim naseljima.

Tome su svjedočili mještani sarajevske Čengić-Vile, koji su ispred ulaza u zgradu zatekli zmiju dugu oko metar.

Sigurnosni razlozi

Pojavi zmija svjedočili su i mještani Gornjeg Vakufa. U Mašinskom parku, uz rijeku Vrbas, radnici su vidjeli zmiju dugu čak tri metra. Najodvažniji među njima su je, kako su nam kazali, iz sigurnosnih razloga ubili.

zmija-c-vila

Sarajevo: Na Čengić-Vili zmija viđena ispred ulaza

Za vikend se prava drama odvijala i na planini Prenj. Planinarku Marinu Maslek iz Dubrovnika, naime, u nedjelju je ujeo poskok, a helikopterom Oružanih snaga BiH transportirana je u Kantonalnu bolnicu „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru.

Kako je za „Avaz“ potvrdio doktor Nazif Derviškadić, šef Odjela za zarazne bolesti Kantonalne bolnice, Maslek je stabilnog zdravstvenog stanja.

Cijena seruma

– Pacijentica je dovezena u nedjelju oko 17.20 sati u svjesnom stanju, nakon čega je primila potrebnu terapiju. Noga na kojoj je zmijski ujed bila je otekla na 42 centimetra, a otok je u noći s nedjelje na ponedjeljak rastao na 47 centimetara. Danas je otok je počeo opadati, i ona je stabilno – kazao nam je jučer Derviškadić.

Kada je u pitanju nabavka antiviperičnog seruma, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u skladu s finansijskim mogućnostima ove godine planiraju nabaviti 20-30 doza seruma, a zaliha trenutno nema.

Iz nekoliko tuzlanskih apoteka potvrdili su nam da se serum može kupiti u slobodnoj prodaji, ali da se na preuzimanje mora sačekati nekoliko dana, a cijena se kreće oko 130 KM.

Avaz.ba

Podijelite članak