Građanima Kosova još uvijek je potrebna viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Da li je građanima „Republike Kosovo“, potrebna viza za prelazak državne granice BiH?

Nosioci putnih isprava sa oznakom “Republika Kosovo“, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući isključivo uz prethodno pribavljenu vizu BiH, koja se ne unosi u putnu ispravu, nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku.

Nadležnost za postupanje po zahtjevu za izdavanje viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu građanima Kosova koji borave na području Kosova dodjeljuje se diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Na granicama BiH građanima Kosova nije priznata niti jedna EU viza ili bilo koja druga dozvola za boravak u Europskoj Uniji, znači mora isključivo biti viza Bosne i Hercegovine kako bi mogli ući u zemlju. 

Prošle godine, nakon gotovo tri godine pregovora u Berlinu, potpisana su tri sporazuma o mobilnosti između šest zemalja zapadnog Balkana.

Spomenuti sporazum mora biti odobren i ratificiran u BiH nakon čega će građani dvije zemlje moći putovati bez viza.

Podsjećamo kako su sporazumi o međusobnom priznavanju ličnih karti, sveučilišnih diploma i stručnih kvalifikacija potpisali čelnici šest zemalja zapadnog Balkana 3. novembra 2022 na summitu u okviru Berlinskog procesa. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo provizorno su pristale na dogovoru u listi nakon višetjednih pregovora koje je vodila Njemačka.