Građani BiH će imati 80 posto jeftinije cijene roaminga u regionu

Članovi Predsjedništva BiH postigli su dogovor o saglasnosti te institucije i zatražili od Vijeća ministara da dostavi sporazum o roamingu koji će omogućiti 80 posto jeftinije usluge roaminga u regionu.”BiH će voljom Predsjedništva BiH potpisati Regionalni sporazum o roamingu koji omogućava da sa svim zemljama u regionu imamo 80 posto jeftiniji roaming, a da se od 1. januara 2021. godine smanji roaming prema zemljama članicama Evropske unije za 80 posto”, rekao je danas u Sarajevu lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

To znači da će, nakon potpisivanja Regionalnog sporazuma o roamingu, BiH i zemlje regiona za dvije godine biti u poziciji u vezi s roamingom kao što je to danas u okviru zemalja EU.

“Ako to ne uradimo, gubimo vrijeme i nekoliko godina. Ovo je interes Bosne i Hercegovine i svih ljudi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, dodao je Dodik.
On je istakao da je sasvim druga strana priče neslaganje komercijalnih kompanija, odnosno telecom operatera.

Lider SNSD-a je kazao da je pogriješio jer je imao utisak da njegov kolega u Predsjedništvu BiH Šefik Džaferović želi dodatno konsultovanje o ovom pitanju.

“Hvala gospodinu Komšiću i gospodinu Džaferoviću na tome što smo kao članovi Predsjedništva BiH učinili napor da pošaljemo dobru poruku”, zaključio je Milorad Dodik na konferenciji za medije u Sarajevu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ima rok od sedam dana da dostavi prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana kako bi Predsjedništvo BiH odobrilo njegovo potpisivanje tokom drugog Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji će se održati u Beogradu 4.-5. aprila 2019. godine.

Klix.ba