Portal 072info

Građani BiH u čudu: Grožđe skuplje od mesa!

Na pijacama i u prodavnicama širom BiH dobra je i bogata ponuda ranog povrća i voća, ali su cijene paprene. Tako je za kilogram grožđa potrebno izdvojiti od 8 do 9 maraka, što je skuplje, naprimjer, od kilograma junetine s kostima, koji košta do osam KM. Također, kilogram jagoda ili trešanja košta koliko i kilogram piletine, oko pet KM. Isto toliko košta i kilogram lubenice, a za breskve treba izdvojiti oko tri KM.

Cijena paradajza

Na sarajevskim pijacama kilogram paprika je od 2,5 do 3,5 KM, a paradajza 2 ili 3 KM. Krastavci u prosjeku koštaju od 1,50 do 2 marke, koliko treba izdvojiti i za kilogram mladog krompira.

– Previsoke su cijene voća i povrća za ovo doba godine. Jednom sedmično dolazim na tržnicu. Obično kupim po kilogram nekog povrća i voća, jer ne mogu više sebi priuštiti. Zanima me kako je paradajz u zimu mogao biti 3 marke, kolika mu je i sada cijena – kaže penzioner Hamdo Grcić iz Sarajeva.

Ništa jeftinije nije ni u ostalim bh. gradovima, gdje se građani, također, žale da papreno plaćaju voće i povrće. Navode da su cijene nerealno visoke te da zbog toga veoma mali broj domaćinstava sebi može priuštiti ove namirnice.

I dok građani tvrde jedno, trgovci, kako na pijacama tako i u tržnim centrima, ističu da cijene nisu previsoke, budući da oni imaju velike troškove.

Nema zarade

– Dok je nama i ovo niska cijena voća i povrća, jer gotovo da i nemamo zarade, kupcima je preskupo. Ranije se kupovalo na kilogram, a danas je došlo vrijeme da se voće ili povrće kupuje na komad. Ove cijene su previsoke kupcima zbog malih plaća i penzija – rekao nam je jedan prodavač na pijaci.

Ističe da se približava ljetna sezona, pa će i cijene povrća i voća postepeno padati.

– Već krajem mjeseca treba očekivati pad cijena gotovo svih proizvoda, s obzirom na to da ćemo više u prodaji imati proizvode od naših proizvođača. Najbolja ponuda je u julu i avgustu – kaže on.

Cijene voća i povrća u KM

  • Jagode 4,5 do 5
  • Trešnje 4,4 do 5
  • Paprike 2,5 do 3,5
  • Krastavci 1,50 do 2
  • Paradajz 2 do 3
  • Mladi krompir 1,50

Avaz.ba

Podijelite članak