Screenshot 1 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Nezadovoljstvo dinamikom gradnje autoputeva u Federaciji BiH među pojedinim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti sve više raste. Posebno su, kako saznajemo, nezadovoljni čelnici kantona koji nemaju ni metar autoputa niti će ga u skorije vrijeme dobiti. Zbog toga nezadovoljni predstavnici kantonalnih vlasti ovih dana intenzivno kucaju na vrata federalnog premijera Fadila Novalića. Žale se da njihovi građani godinama plaćaju namete za ove namjene, a autoputa nema ni na vidiku.Posebno se to odnosi na Unsko-sanski I Tuzlanski kanton.

Savjeti Bakiru Izetbegoviću

Prema našim informacijama, osim Novalića, pod sve većim pritiskom o ovom pitanju je i Bakir Izetbegović, kojem, navodno, članovi njegove stranke sugeriraju da je krajnje vrijeme da se intenzivnije počne s radovima.

Kako smatraju, prvi preduslov za to je smjena sadašnje Uprave na čelu s Adnanom Terzićem (SBB) i postavljanje nove, u kojoj bi bili stručnjaci, prvenstveno građevinski inžinjeri.

Sadašnjoj upravi zamjera se gradnja autoceste puževim koracima, obzirom da već sedam godina u promet nije puštena ni jedna nova dionica, ali i afera sa Zeničkom zaobilaznicom – koja je izgrađena, ali zbog neriješene dokumentacije već mjesecima nije puštena u promet.

“Šteta, samo na Zeničkoj zaobilaznici je ogromna, već sada se procjenjuje na 10 miliona KM zbog nenaplaćenih prihoda od vremena kada je završena, a nije puštena u promet”, kaže nam dobro upućen izvor upućen u proces.

Kako je Upravnom odboru Autocesta svakako istekao mandat krajem maja, prema našim saznanjima krenula je utrka za pozicije, a lobiranja su ovih dana na vrhuncu. Navodno, na čelu kompanije sada bi trebao biti kadar SDA i već se barata sa nekoliko imena, te se očekuje da Izetbegović “aminuje”, odnosno preuzme odgovornost za ovu oblast.

Šta se dešava u Parlamentu?

Ostaje da se vidi kako će na pokušaj sklanjanja Adnana Terzića s ove pozicije reagirati njegov SBB, SDA-ov (bivši) koalicioni partner. Indikativno je da njihov član Adi Huremović, predsjednik Odbora za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nedavno na glasanje nije stavio zaključak ovoga tijelai kojim se Vladi FBiH predlaže da smjena Upravnog i Nadzornog odbora Autocesta FBiH.

Kao razlozi za smjenu na sastanku Odbora, između ostalog, iznijeti su je da se ne poštuje Zakon o cestama iz 2013. godine, po kojem su Autoceste dužne dostavljati četverogodisnje Programe plana izgradnje, odrzavanja i rekonstrukcije autocesta i brzih cesta Parlamentu na odobravanje, kao i jednogodišnje isvještavanje o provođenju godišnjiih planova.

Navodeno su i uvećani troškovi izgradnje u odnosu na pojedine planove i ugovore, izostanak aktivnosti na realizaciji brzih cesta na prostoru cijele FBiH, sporo provođenje postupaka odabira izvođača radova, nepuštanje u promet izgrađene dionice kod Zenice, izgradnja dionica koje nemaju funkcionalnu cjelinu…