Portal 072info

Gratz: TK i ZDK imaju pravo na više novca za zaštitu okoliša

Federalni parlamentarac Naše stranke Dennis Gratz uputio je u proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH, a na inicijativu grupe eksperata.

Član Predsjedništva Naše stranke i profesor okolinske sigurnosti na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli Zvjezdan Karadžin, koji je učestvovao u pripremi ovih izmjena, kazao je da „svake zime svjedočimo sve većem zagađenju u velikim industrijskim centrima, prevashodno Tuzli, Zenici i Lukavcu, gdje su posljedice po zdravlje lokalnog stanovništva postale gotovo pogubne“.

On ističe da su nedostatna sredstva koja plaćaju veliki zagađivači Federalnom Fondu za zaštitu okoliša na ime odštete zbog prouzrokovanog zagađenja.

– Ako se pri tome uzme u obzir da je omjer sredstava koja se vraćaju kantonima od tih sredstava 70 posto a da Fondu za zaštitu okoliša ide 30 posto to stavlja u neravnopravan položaj industrijski razvijene kantone prevashodno Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton – kaže Karadžin.

Dodaje da se veliki dio sredstava koja se dobiju na ime zagađenja prouzrokovanog radom industrijskih i termoenergetskih postrojenja u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu slijeva u kantone koji imaju daleko manje problema s aspekta zaštite okoliša.

– Ovi novci su prijeko potrebni radi provođenja hitnih mjera kojima će se unaprijediti stanje okoliša prevashodno pri tome mislimo na toplifikaciju gradova – navodi Karadžin.

Zato Naša stranka traži promjenu člana 25. tako da sredstva prikupljena u Fondu budu raspoređena u odnosu 20 posto za Fond za zaštitu okoliša FBiH i 80 posto za kantone.

– Također, tražimo da se sredstva koja se uplaćuju nadležnim kantonalnim ministarstvima za zaštitu okoliša i direktno nekim općinama/gradovima ne smiju u značajnim iznosima preusmjeravati za druge namjene, što je dosad bio slučaj, jer u navedenim kantonima nemamo veći problem od zagađenja okoliša – zaključuje Karadžin, saopćeno je iz Naše stranke.

Podijelite članak