Grčevi se javljaju zbog loše prehrane

Kako stigne proljeće, svi požele da se za što kraće vrijeme riješe nagomilanih kilograma, pa se zato većina odlučuje za način ishrane koji obećava brze rezultate. Najčešće je to jednolična ishrana kakva se predlaže u dijetama s dominantnim unosom proteina ili ugljikohidrata.

Gubitak minerala

Pokazalo se da do učestalog grčenja mišića dolazi kod osoba koje su na nekoj od takozvanih jednorodnih dijeta. Tijelo reagira na jednoličnu ishranu i grčevi u mišićima donjih ekstremiteta najčešća su manifestacija. Spazam praćen jakim bolom traje nekoliko minuta i pokazatelj je nedostatka magnezija, kalija i kalcija u organizmu.

Ako ste se odlučili kilograma riješiti redovnim vježbanjem, zbog pojačanog znojenja, također, gubite više minerala, pa i u tom slučaju može doći do pojave grčeva.

Kako biste spriječili probadajući bol, poželjno je da u dijetu uvedete namirnice koje će nadoknaditi taj nedostatak. Bademi, orasi i lješnici odličan su izvor minerala, ali i tikvice, brokula i ostalo povrće tamnih listova.

Grčevi se najčešće javljaju u mišićima donjih ekstremiteta, i to u prstima ili na lukovima stopala, na zadnjoj strani potkoljenice, prednje i zadnje strane natkoljenice.

Napetost i bol

Spazam praćen jakim bolom može trajati nekoliko minuta. Kako u tom trenutku dolazi do kontrakcije, tj. stezanja mišića, najbolja reakcija je suprotna radnja, dakle opuštanje mišića. Ako istegnete mišić koji se grči, istog trena osjetit ćete popuštanje napetosti i bola.

Kada vas uhvati grč, ipak možete sebi pomoći i olakšate bol, ali nikako ne pokušavajte razgibavati nogu dok traje spazam.

Stopalo

Ako vas uhvati grč u stopalu, rukom podignite i blago vucite ka sebi prste stopala. Kad bol počne popuštati, povucite sebi cijelo stopalo. Tako istežete zgrčene mišiće. Za spazam u listu savijte nogu u koljenu i povucite stopalo prema gore. Pomoći će ako se stopalom oduprete o zid ili ivicu kreveta. Važno je da se list izduži. Kad bol popusti, opružite cijelu nogu i u tom položaju sačekajte da bol umine.

Natkoljenica

Ako vas grč uhvati u prednjem dijelu natkoljenice, lezite na stomak, nogu savijte u koljenu, a stopalo privucite petom prema zadnjoj loži. Za spazam u zadnjem dijelu natkoljenice sjedite i opružite noge. Nagnite se naprijed, pokušajte dotaknuti prste na nogama i nikako ne savijajte koljena.

Kada ljekaru

Posavjetujte se sa svojim ljekarom ako se grčevi u nogama neprestano ponavljaju ili su oni osobito intenzivni. To može biti simptomi drugih problema, poput sindroma nemirnih nogu.

Ako se grčevi često ponavljaju, smetaju vam u velikoj mjeri ili ometaju spavanje, ljekar vam može propisati lijek za opuštanje mišića.

Šta pomaže

Možda ćete morati isprobati nekoliko različitih načina za zaustavljanje grčeva u mišićima prije nego što pronađete onaj koji vam najviše odgovara. Neke od metoda koje možete isprobati su:

1. Istezanje i masaža mišića.

2. Topli tuš ili stavljanje zagrijanog jastučića na mišić.

3. Stavljanje leda na mišić.

4. Uzmite lijek protiv bolova.

5. Pijte puno tekućine ili sportskih napitaka

6. Na zahvaćeni mišić stavite kremu od arnike.

7. Uzimajte magnezij.

Istezanje mišića

Ako imate grč u nozi, možete pokušati sljedeće:

* Šetnja ili treskanje nogom.

* Istezanje mišića, dok sjedite ili stojite.

* Dok sjedite, izravnajte nogu i istežite stopalo prema koljenima.

* Možete iskoristiti i peškir, tako da ga stavite preko stopala i povlačite oba kraja lagano prema koljenu.

* Dok stojite, otprilike pola metra od zida, nagnite se prema naprijed i držite koljeno zahvaćene noge u ravnini s petom, dok drugo koljeno savijate.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE