Portal 072info

Greške koje vjerovatno pravite nakon treninga

Bez obzira na to koliko vremena provodite u teretani nećete vidjeti rezultate ako ne pazite na ponašanje čak i kada završite s treningom. Pročitajte koje su to greške…

Ne čekate da se ohladite
Morate još malo sačekati i usporiti otkucaje srca i krvni pritisak jer ćete tako smanjiti rizik od povreda. Nakon treninga nemojte samo sjesti, već ga završite nekim laganim aerobikom ili šetnjom na traci.

Zaboravite da se istegnete

Istezanje služi da biste mogli normalno da funkcionišete sljedeći dan bez upale mišića. Kada nemate upalu mišića lakše ćete se vratiti u teretanu sljedeći dan. “Win-Win” situacija.

Ne jedete ništa nakon treninga

Kao što je pred terning hrana gorivo pred sam trening tako vam može i pomoći u oporavljanju mišića nakon treninga. Bilo bi savršeno da uzmete kombinaciju ugljenih hidrata i proteina (npr. jogurt i orasi).

Ne presvlačite se

Čista odjeća nakon treninga je obavezna! Ne samo što se možete prehladiti, već mokra odjeća puna znoja može biti uzrok raznih infekcija.

Častite se pićem

Izvinite, ali đus-vodka nije dozvoljena nakon treninga. Alkoholna pića uključujući i te primamljive koktele usporavaju oporavak mišića, dehidriraju vaše tijelo i povećavaju rizik od ugrušaka. Najbolje je da pijete samo vodu, a alkohol možete tek nakon sat vremena.

Ne tuširate se

Znoj na koži podstiče rast bakterija koje mogu izazvati osip. Zato je veoma važno da se u najkraćem vremenskom roku od treninga istuširate.

Ne spavate

San je najbolji lijek za izmorene mišiće nakon treninga. Zašto? Zato što baš tada vaše tijelo počinje da se liječi i jača mišiće.

B92

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box