Screenshot 1 86
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Mlada aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg oglasila se na Facebooku povodom nedavnih poplava koje su pogodile zapadni dio Evrope, upozorivši kako ovo nije “novo normalno” te da ukoliko se ne budemo bavili problemom klimatskih promjena, nećemo moći zaustaviti klimatsku krizu.

“Smrtonosne vrućine, poplave, oluje, šumski požari, suše, propadanje usjeva… Ovo nije ‘novo normalno'”, napisala je Greta na svom Facebook profilu.

Thunberg je upozorila kako se nalazimo na samom početku klimatske i ekološke opasnosti te kako će ekstremni vremenski događaji postati sve češća pojava.

“Nakon nedavnih katastrofalnih događaja, posebno u zapadnoj Evropi, čini se da svi govore o klimatskim vanrednim situacijama, i to s pravom. Ali čim se ove tragedije završe, najvjerovatnije ćemo to zaboraviti i nastaviti dalje kao prije”, kazala je aktivistica.

“Ako krizu ne budemo stalno tretirali kao krizu i tako se njome bavili, nećemo je moći zaustaviti”, poručila je Thunberg.

Kritikovala je vlast i političare kazavši kako se sada pokušavaju ponašati odgovorno, “govoreći puno lijepih riječi”.

“Čini se da svi zaboravljaju da su oni odgovorni za to što nas vode ka nekoliko stepeni toplijoj i destabiliziranoj planeti. Moje misli su sa svima pogođenim ovim događajima”, zaključila je Thunberg.

Mlada aktivistica često komentariše svjetske događaje koji su vezani za klimatske promjene, a poplave koje su pogodile Njemačku i Belgiju iskoristila je kako bi još jednom istaknula važnost reagovanja kada je riječ o klimatskoj krizi.