koronavirus bolest problemi covid neuroloski 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Sezonska gripa je “gotovo zbrisana” i na najnižem je nivou u proteklih 130 godina jer je u padu od 95 posto.

John McCauley, direktor Referntnog centra i istraživanje gripe Svjetske zdravstvene organizacije i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za gripu, rekao je: ‘Posljednji put imali smo dokaze o tako niskim stopama kada smo još samo brojali smrtne slučajeve gripe i to je bilo 1888. godine, prije pandemije gripe 1889-90.”

Simon de Lusignan, profesor primarne zdravstvene zaštite na Univerzitetu u Oxfordu i direktor Centra za istraživanje i kontrolu Kraljevskog koledža ljekara opšte prakse, koji se fokusira na gripu – rekao je da je gripa sada “gotovo u potpunosti izbrisana”.
Ilustracija – undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Iako je tokom druge sedmice januara normalno bilo na hiljade prijema u bolnice, ove godine stopa primanja u Engleskoj bila je nula.

Stručnjaci vjeruju da je pandemija koronavirusa igrala ulogu u dramatičnom padu broja, a povećana higijena i imunitet virusom gripe nastavljaju taj trend.

Profesor Martin Marshall, predsjedavajući Kraljevskog koledža ljekara opšte prakse, rekao je za The Sunday Times:

“Ima smisla kada uzmete u obzir ograničenja kretanja, mjere socijalnog distanciranja i povećan fokus na održavanje dobrih higijenskih navika koje vidimo u ovom trenutku, što će uspjeti da zaustavi širenje zaraznih bolesti poput prehlade i gripe, kao i COVID-19 ”

Još jedan faktor koji je mogao doprinijeti malom broju oboljelih od gripe je ograničenje međunarodnih putovanja za koje stručnjaci kažu da je “poremetilo globalnu cirkulaciju gripe”.
Ilustracija – undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, aktivnost gripe ostala je na nižim nivoima nego što se očekivalo za ovo doba godine širom svijeta.

Međutim, WHO upozorava da je pandemija koronavirusa također mogla utjecati na “ponašanje u potrazi za zdravstvenom zaštitom”, kao i na prakse testiranja, te kaže da se s podacima treba postupati oprezno.

Mnogi su se bojali da će to biti savršena zimska oluja, situacija iz noćne more koja će zdravstvenu službu gurnuti preko ivice: „zimske- sezonske“ gripe, koja svake godine ubije oko 10 000 Britanaca, i drugi smrtonosni val koronavirusa.
Ilustracija – undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

To je nagnalo britansku Vladu da pokrene najveći napor za cijepljenje protiv gripa u istoriji.
! / COVID-19 bi mogao postati blaga sezonska bolest poput prehlade: Sve ovisi o jednoj stvari

U septembru prošle godine, javno zdravstvo Engleske izdalo je molbu, podsjećajući ljude na važnost vakcine protiv gripa tokom pandemije.

Profesorica Yvonne Doyle, direktorica zdravstvene zaštite, rekla je da će gripa cirkulirati tokom uobičajenog trajanja sezone, ali da smo se morali nositi i s COVID-19.

U video poruci rekla je: ‘Ako se ljudima dogodi da imaju dovoljno nesreće da obole od ovih dvaju stanja, mogu zaista imati vrlo ozbiljne bolesti. Dakle, trudimo se zaštititi one – posebno one koji su najugroženiji – od gripe kako ne bi patili i od gripe i COVID-19.”