Grupa ‘Najveće drolje osnovnih i srednjih škola’ predstavlja cyber kriminal, policija je na potezu!

Podijelite vijest

najvece drolje

Uvredljiva i pedofilska Facebook gupa „Najveće drolje osnovnih i srednjih škola“ munjevitom brzinom dobija sve više pristalica, pa je za manje od 48 sati postojanja prikupila preko 50.000 lajkova. Javnost u regionu šokirana je sadržajem stranice na kojoj se objavljuju eksplicitni sadržaji maloljetnica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Ono što je definitivno potvrđeno za novinsku agenciju Patria riječ je o cyber kriminalu. Ovo je u izjavi za NAP kazao Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH.

– Svakako da ovakve radnje spadaju u cyber kriminal, jer se odvija u virtuelnom prostoru – kaže Rizvo.

Iako su se pojavile špekulacije kako administrator nije počinio krivično djelo, jer je većina fotografija nastala uz odobrenje djevojčica, Rizvo to negira pojasnivši da je osoba koja je i skupljala takve fotografije učinila krivično djelo.

– Taj neko ko je skupljao i koristio te snimke, a posebno ako su eksplicitne, onda je riječ o krivičnom djelu, ali je nemoguće u ovom trenutku ocijeniti sve detalje, jer nemamo sve elemente. To će istraga utvrditi – dodao je Rizvo.

On je dalje pojasnio da Ministarstvo sigurnosti nema operativne nadležnosti i u ovakvim slučajevima ne može faktički ništa uraditi.

– U Krivičnom zakonu BiH nije propisano bilo kakvo krivično djleo pod koje bi se mogle podvesti ovakve aktivnosti koje su vršene na ovoj stranici. Međutim, krivični zakoni entiteta i Brčko Distrikta imaju krivična djela koja kažnjavaju zloupotrebu maloljetnika i njihovo korištenje u ovakvim aktivnostima. Ja sam uvjeren da će ministarstva unutrašnjih poslova na nivou entiteta provesti istagu i utvrditi o čemu se radi – dodao je Rizvo.

Nap.ba