klimatske promene 5 48069 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Grupa političara iz Velike Britanije, Evrope i drugih zemalja svijeta poziva na “globalni zeleni dogovor” kako bi se odgovorilo na klimatsku krizu te kako bi se obnovio prirodni svijet tokom oporavka od pandemije, piše britanski Guardian.

Globalni savez ‘Novi zeleni dogovor’ pozvao je političare iz zakonodavnih tijela svih zemalja svijeta da zajedno podrže politike koji bi omogućile prelaz na zelenu ekonomiju uoči ‘Cop26’ pregovora o klimatskim promjenama Ujedinjenih Nacija koji će se održati u Glasgowu u novembru.

Među članovima ovog saveza su zastupnica Zelene stranke u Velikoj Britaniji Caroline Lucas, Clive Owens iz Laburističke stranke, te članovi Evropskog parlamenta i politički predstavnici iz Brazila, Argentine, Indonezije, Malezije i Sjedinjenih država.

“Ekstremne vremenske prilike su upozorenje”

Članica kongresa SAD iz Minesote, Ilhan Omar, je nedavno izjavila da bi ekstremne vremenske prilike u SAD-u i širom svijeta trebale poslužiti kao upozorenje.

“Klimatske promjene su tu i one predstavljaju egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu. Već smo vidjeli zastrašujuće posljedice nedjelovanja – šumski požari koji bjesne širom zapadne obale [SAD-a], ekstremni uragani, vrućine u Australiji, masivne poplave širom svijeta. Ovakve prirodne katastrofe će se samo pogoršavati ako ne budemo djelovali kao globalna zajednica koja će se suprotstaviti ovom razaranju,” rekla je ona.

Ovaj novi globalni savez, koji trenutno broji 21 člana iz 19 zemalja, poziva vlade država svijeta da uvedu mjere koje bi potaknule zelenu ekonomiju, ali i da surađuju po pitanju globalnog pristupa vakcinama protiv Covid-19, te pozivaju na restrukturiranje duga za najsiromašnije države svijeta.

Guardian također navodi rezultate istraživanja kompanije Vivid Economics koja pokazuju da samo oko jedne desetine od 17 triliona dolara koliko se globalno troši na spašavanje pogođenih ekonomija ide na projekte koji imaju za cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova ili obnovljanje prirode.

Međutim, više od tri triliona dolara je uloženo u mjere i industrije koje su aktivno štetile okolišu, poput uglja i drugih fosilnih goriva.

“Najsiromašniji najteže pogođeni klimatskim promjenama”

Članica EU parlamenta iz Frnacuske, Manon Aubry, je podcrtala da se vlade moraju fokusirati na socijalnu pravdu i klimu.

“Kako posljedice klimatske krize postaju sve alarmantnije, nejednakosti rastu, a najsiromašniji su najteže pogođeni utjecajima klimatskih promjena. Ako želimo poštenu, sistematsku i djelotvornu klimatsku politiku, potreban nam je radikalan pomak od ideologije slobodne trgovine i slobodnog tržišta,” rekla je ona.