g
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 8:10
KATEGORIJA: Izdvojeno / Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) poručio je da, ukoliko lideri svijeta ne postignu ozbiljan dogovor u Glazgovu, sva obećanja sa samita o klimatskim promjenama u Kopenhagenu i Parizu bit će samo prazna priča, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) upozorio da čovječanstvo “sebi kopa grob”.

NER FIT

Džonson je, u svom izlaganju citirao aktivistkinju za borbu protiv klimatskih promjena Gretu Tunberg, koja je ranije govorila da su obećanja lidera „ništa osim bla, bla, bla“.

– Imamo tehnologiju i možemo naći novac – rekao je Džonson i naglasio da je pitanje da li se to želi, prenosi N1.

Dok političari govore šta će biti 2050. ili 2060. godine, prosječna dob delegata COP je preko 60 godina, a djeca koja će nam suditi još nisu ni rođena, upozorio je on, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Ukoliko ne uspijemo, neće nam oprostiti, znat će da je Glazgov bio historijska prekretnica na kojoj nismo uspjeli. Sudit će nam sa gorčinom i ozlojeđenošću i bit će u pravu. COP26 ne smije biti kraj priče o klimatskim promjenama – rekao je Džonson.

Poslije Džosona, učesnicima samita obratili su se aktivisti iz ugroženih djelova svijeta, među kojima je Amazon. Gutereš je rekao da zavisnost ljudi od fosilnih goriva gura čovječanstvo na ivicu.

– Ili ćemo mi stati ili će to nas zaustaviti. Vrijeme je da kažemo dosta. Dosta ubijanja za ugljenikom. Dosta je da tretiramo prirodu kao toalet. Dosta sagorijevanja, paljenja, rudarenja. Kopamo grobove sami sebi – rekao je Gutereš.

LIDER