GV ZENICA: Izabrani zamjenski članovi za GIK, bili najbolji kandidati na intervjuu

U Velikoj sali Grada Zenica održana je 5. hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica na kojoj su vijećnici odlučivali samo o jednoj tački i to Razrješenje članova i imenovanje zamjenskih članova GIK Zenica.

Očekivano, vijećnici Stranke demokratske akcije (SDA) su zamjerili Komisiji činjenicu da su predložili kandidate za zamjenske članove Gradske izborne komisije, a koji nakon završene konkursne procedure nisu osvojili ukupan najveći broj bodova, iako se radi o kandidatima koji su briljirali na intervju. 

Primjera radi, Ivana Đukić, kao kandidat iz reda Hrvata bila je najbolja na intervjuu sa 4,1 osvojeni bod, baš kao i Dino Pašalić, kandidat iz reda Ostalih, koji je osvojio 4,4 boda. Amila Begagić, kandidatkinja iz reda Ostalih, na intervjuu je osvojila 3,5 boda. Podsjećanja radi, na intervjuu se provjeravalo znanje kandidata o provođenju izbora iz tri oblasti, a pitanja su se izvlačila sa kartica.

Zbog nepostojanja potvrda o izbornom iskustvu za sve izborne godine, u ukupnom zbiru pojedini kandidati nisu imali najveći procenat bodova jer nisu mogli priložiti dokument koji im daje tri boda na ukupan zbir bodova.

Iz reda Bošnjaka u GIK je izabran Muamer Kovač, kao zamjenski član predsjednika GIK-a.