Hadžikadić poručio međunarodnoj zajednici: Pričate o suverenitetu BiH, a radite suprotno

Screenshot 3 1 26
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Platforma za progres oštro je osudila nezvanično ili, kako kažu, zvanično recikliranje historijski poraženih političkih koncepcija o prekrajanju granica Bosne i Hercegovine koje ovih dana dolaze iz Međunarodne zajednice.

Kako kažu tome su svakako doprinijele i iracionalne nacionalističke, secesionističke i hegemonističke politike susjednih zemalja koje na dnevnoj bazi truju bosanskohercegovačko društvo.

“Prekrajanje granica u 21. vijeku u Evropi ne može se desiti mirnim putem. Toga moraju biti svjesni svi, počevši od vaših visokodužnosnika do političkih aktera susjednih zemalja. Međutim, da li su radikalne, šokantne i zapaljive izjave samo način da se učine prihvatljivim izmjene Izbornog zakona koje nam neće donijeti moderne vrijednosti građanskog društva, nego nas vratiti u vrijeme plemenskih društvenih odnosa? Čini se da su već izvršene pripreme da se to uradi neprimjetno, što bi dovelo do nesagledivih negativnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu i živote svih njenih građana”, stoji u poruci ove stranke.

Navode da upozoravaju sve političke faktore koji djeluju na području Bosne i Hercegovine da njeni građani to neće dozvoliti, a od članica Međunarodne zajednice, zahtijevaju da postupi u skladu sa njihovim proklamovanim javnim politikama.

“Nije dovoljno izraziti verbalnu podršku integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, a svojim akcijama omogućavati suprotno. Podsjećamo sve aktere da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni rezidualni mehanizam upravo pišu zadnje paragrafe presuda kojima se definiše obim i stepen odgovornosti za ratove i agresiju nad Bosnom i Hercegovinom. Svaka inicijativa, domaća ili međunarodna, suprotna pravnoj stečevini ovih sudova, osuđena je na propast”, navode u PZP-u.

Za kraj, uputili su poruku da pozivaju međunarodnu zajednicu da slijedi deklarisane demokratske principe zemalja iz kojih dolaze i zahtijevaju poštivanje istih civilizacijskih principa u Bosni i Hercegovini, od izbornog zakona do ustava.

“Evropska unija je jaka onoliko koliko je jaka njena najslabija članica. Ona sigurno ne želi u svojim redovima Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na plemenskim pravima i odnosima, umjesto na građanskim. Zašto onda prešutno podržavate koncept legitimnog predstavnika i omogućavate svojim članovima da pozivaju na prekrajanje granica Bosne i Hercegovine”, zaključuju u PZP-u.