AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Prije nekoliko dana u našu zemlju stigli su prvi kontigenti vakcina preko COVAX mehanizma koji će biti upotrebljeni za vakcinaciju prioritetnih grupa. Nažalost, na masovnu imunizacija protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini još uvijek se čeka.

Stoga su mnogi građani BiH posljednih nekoliko odlučili otići po svoju dozu vakcine u susjednu Srbiju.

S obzirom da se nemali broj građani ipak vakcinisao, Almira Hadžović-Džuvo, profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i doktorica u poliklinici Al Tawil odlučila je podsjetiti na bazične informacije o postvakcinaciji sa željom da što manje vakcinisanih dobije infekciju prije nego imunom sistemu pruži šansu da u potpunosti odgovori na primljenu vakcinu.

Puna zaštita 14 dana nakon revakcinacije

“Nakon vakcinacije normalno je da možete imati reakcije, one su individualne, a uključuju: temperaturu (od 37 do 39 stepeni, ponekad i malo više), groznica, bolovi u mišićima i zglobovima, bol, crvenilo i otok ruke gdje ste primili vakcinu, osjećaj malaksalosti i umora. Potpuno je normalno da se osjećate kao da imate laganu gripu”, pojašnjava doktorica.

Dodaje da je, također, normalno i da nemate nikakve reakcije nakon vakcinacije. Iskustva pokazuju da je odsustvo reakcije nakon vakcinacije češće kod muškaraca, kako kaže, većina istraživanja pokazuje da to ne određuje količinu antitijela koja se stvara nakon vakcinacije i ne umanjuje vašu zaštitu od budućih infekcija.
“Cilj vakcinacije jeste da nas u potpunosti zaštiti od težih oblika infekcije koje vode ka hospitalizaciji, a nažalost sada ne tako rijetko i smrtnom ishodu. Međutim da bismo u potpunosti imali ovaj efekat ‘pune zaštite’ mora proći 14 dana od revakcinacije. To znači da se možete zaraziti i dobiti sve simptome, sve dok vaš imuni sistem u potpunosti ne odgovori i ne stvori dovoljnu zaštitu”, navodi.

Pridržavanje mjera nekoliko sedmica nakon vakcinacije

Kad primite vakcinu vaš imuni sistem je posebno osjetljiv dok “radi na imunom odgovoru”. Ovo je važno kako se pridržavali mjera sa još većom pažnjom sljedećih nekoliko sedmica i izbjegavali rizične kontakte.

“Posebno se odnosi na starije osobe koje znatno sporije reaguju na primljenu vakcinu i kojima treba duže vrijeme da stvore adekvatnu zaštitu. U tih nekoliko sedmica (otprilike 14-21 dan) nakon vakcinacije, već će se stvoriti određena količina antitijela u vašem organizmu, ali ne i potpuna zaštita. Na nju ćete još malo pričekati, ali ste najteži dio puta već prošli pa je lakše”, nastavlja.

Dodaje da posljednjih nekoliko sedmica u Poliklinici su imali nekoliko (do 10) slučajeva infekcije Covid-19 kod vakcinisanih pacijenata. Potom poziva na oprez i poštovanje preporučenih mjere još neko vrijeme, bez opuštanja.

Imuni sistem neće kod svih osoba reagovati jednakom brzinom. Neki od vas će možda stvoriti zaštitu i ranije (o čemu već postoje dokazi koji su i publikovani), ali je važno znati da prosječno treba samo malo sačekati da bez straha nastavimo naše “stare” normalne živote.

POSLIJE VAKCINACIJE……
Došlo je vrijeme da ponovimo osnovne informacije o postvakcinaciji sa željom da što manje…

Objavljuje Almira Hadžović-DžuvoSubota, 27. ožujka 2021.