Portal 072info

Hafiska mukabela u Ferhadiji nakon nekoliko decenija: Ramazan je simbol razgaljenja i ozdravljenja čovjekove duše

Učenjem hafiske mukabele, koja je u banjalučku Ferhat-pašinu džamiju vraćena nakon više decenija, počelo je i obilježavanje ramazana u gradu na Vrbasu. Hafizi koji u Ferhadiji uče mukabelu su Mustafa Karahan iz Turske, Nedim Botić iz Bosanske Dubice, imam Ferhadije Muamer Okanović i Vedad Spahić, koji je nedavno završio medresu.

Ženska mukabela

Glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka Muhedin Spahić rekao je da je grad na Vrbasu bio grad hafiza i dodao da se ta tradicija polako vraća u ovdašnje džamije. On je istakao da će hafizi svakog dana proučiti po jedan džuz iz Kur'ana, a do kraja ramazana i kompletnu svetu knjigu.

– Mukabela je lijep običaj koji okuplja hafize koji žive u jednom gradu. Oni se okupe u centralnoj džamiji i uče hafisku mukabelu. Banja Luka pridružila se drugim gradovima među kojima su Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar – kazao je Spahić.

Imam Ferhadije Muamer ef. Okanović kazao je za „Avaz” da je ramazan poseban mjesec koji je simbol razgaljenja i osvježavanja čovjekove duše.

– Uz post, ramazan djeluje na zdravlje ljudi. Meni je ovo prvi ramazan u Ferhadiji i to je poseban osjećaj, pogotovo s novim džematlijama. Mnogo je novih aktivnost koje smo pokrenuli, a među njima je i hafska mukabela. Uveli smo i žensku mukabelu, koja se uči nakon podne-namaza – istakao je Okanović.

Privrženi džamiji

On dodaje da ramazan treba djelovati kao poticaj da budemo bolji kako prema sebi samima tako i prema drugima, pogotovo u multietničkim sredinama kakva je Banja Luka.

– Zadovoljan sam brojem vjernika. Nove aktivnosti povećale su taj broj, jer svaka nova aktivnost potiče vjernike da budu privrženiji džamiji. I noćni namazi i mukabele dobro su posjećeni, ali nadam se da će biti još bolje – kazao je Okanović.

Dodikovi ćilimi

U aprilu prošle godine, uoči otvaranja Ferhadije, predsjednik RS Milorad Dodik poklonio je Ferhat-pašinoj džamiji nekoliko ćilima koji se danas nalaze u ovoj džamiji. Veliki ćilim nalazi se u centru Ferhadije, a onaj manji u minberu.
Podijelite članak