Portal 072info

Hag ponovo odbio prigovor Mladićeve odbrane

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Haški tribunal odbio je danas da ponovo razmotri već odbijeni prigovor odbrane nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na optužnicu, prema kojoj mu je suđeno od proljeća 2012. godine do decembra prošle godine, saopšteno je tribunala.

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je i da dozvoli Mladićevoj odbrani da na tu odluku uloži žalbu, prenose beogradski mediji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović, u prigovoru na optužnicu, tvrdili su u oktobru prošle godine da je “106 incidenata u opužnici navedeno nejasno u pogledu vremenskog perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta počinilaca”.

Prema odbrani, nejasno određena poprišta zločina navedenih u optužnici onemogućila su optuženom da utvrdi “da li su navedeni zločini počinjeni u područjima u kojima su operisale jedinice pod njegovom efektivnom kontrolom”, te da li se to dogodilo “u borbenom okruženju ili za vrijeme legitimne vojne operacije”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Branioci generala Mladića tvrdili su i da je “optužnica propustila da u dovoljnoj mjeri identifikuje počinioce zločina” i zatražili su od raspravnog vijeća da navedene aspekte optužnice proglasi “manjkavim” i da ih ne razmatra pri donošenju presude generalu Mladiću.

Prigovor su sudije odbacile u novembru prošle godine, uz obrazloženje da nije podnijet na vrijeme, već “gotovo pet godina poslije” podizanja važećeg optužnog akta protiv generala Mladića, a manjkavosti u optužnici, na koje je u svom prigovoru ukazala Mladićeva odbrana, “odnose se isključivo na analizu jezika optužnice”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Branioci su prigovor na to morali uložiti prije početka suđenja“, naznačilo je raspravno vijeće.

Mladićeva odbrana je, nakon toga, zatražila da preispitaju svoju odluku ili da joj odobre da uloži žalbu, ali je raspravno vijeće oba zahtjeva danas odbilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nezavisne.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME