Portal 072info

HAŠKI TRIBUNAL: Karadžiću za žalbeni postupak 430.000 KM

Mehanizam za međunarodne krivične sudove donio je odluku da je žalbeni postupak Radovana Karadžića iznimno složen, zbog čega bi mu, prema pravilniku Haškog tribunala, trebalo biti isplaćeno još oko 430.000 KM.

Ova sredstva odnose se samo na drugu fazu postupka, odnosno ulaganje žalbe. Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa bit će isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto biti isplaćeno nakon završetka druge faze.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze – najave, ulaganja i saslušanja žalbe – za koje su određene visine naknade za Odbranu, između ostalog, i ovisno o složenosti predmeta. Za prvu fazu, odnosno najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je Odbrani već odobrio 230.000 KM. Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada iznosi preko 55.000 KM, što znači da bi Karadžićeva Odbrana najmanje trebala koštati ukupno oko 700.000 KM, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Karadžić je prvostepenom presudom ove godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, progone Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i osuđen na 40 godina zatvora. Istom presudom oslobođen je krivice za genocid 1992. godine.

Mehanizam je u svojoj odluci o naknadi istakao da složenost, te priroda ovog predmeta bez presedana podrazumijeva da se Karadžićeva Odbrana treba sastojati od više članova pravnog osoblja od onih koji su bili dodijeljeni Odbranama u ranijim predmetima.

Naknada se odnosi, ali i ne ograničava, na troškove pravnog i dodatnog savjetnika, asistenta, konsultanta, istražitelja, referenta, kao i na troškove tumačenja, prevoda, te na administrativne i uredske troškove.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson kazao je za BIRN da je zadovoljan odlukom da se predmet ocijeni kao najsloženiji.

– Zadovoljni smo odlukom kojom se utvrdilo da je Karadžićeva žalba među najsloženijim pred Tribunalom. Ipak, naš zahtjev za dodatnim sredstvima je u toku pred Uredom registrara Mehanizma i mi čekamo njihovu odluku. Tek tada ćemo znati imamo li odgovarajuća sredstva za žalbu – rekao je Robinson.

Podijelite članak